Roman "Requiem za Belu Nemeth", V. Jakopaneca, predstavljen u varaždinskoj knjižnici

PROMOCIJA KNJIGE V. J.

U varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici ’’Metel Ožegović. 9. svibnja, u organizaciji Knjižnice i Udruge Ritam misli, predstavljen je roman Vladimira Jakopaneca "Requiem za Belu Nemeth". Uz autora, o romanu su govorili Milan Novak i Ljubica Ribić, odlomke iz romana čitala je Slađana Benkus, a kao glazbena gošća u programu je sudjelovala mlada varaždinska glazbenica, Lora Breški.

Vladimir Jakopanec rođen je 1948. godine u Gornjoj Voći, u Hrvatskom zagorju, odrastao u Varaždinu i Koprivnici. Na Filozofskom fakultetu  Zagrebu i Ljubljani  studirao je engleski i hrvatski jezik te teologiju na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Krajem osamdesetih s obitelji odlazi u Australiju gdje započinje nov život. Od 1987. do 2007. u Melbourneu vodi Artis Gilding Studio, studio za restauriranje pozlaćenih antikviteta i skulptura od bronce. S dvoje kipara otvorio je odjel za skulpturu u bronci te u Melbourneu i njegovim parkovima postavio niz izuzetnih skulptura. Dugogodišnji je urednik hrvatskog programa na tamošnjem 3mdr radiju. Posljednjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages. Književnost je od njegovih ranih godina grana umjetnosti u kojoj se pronalazi i ostvaruje. Prva zbirka poezije izlazi mu 1977. Druga zbirka pod naslovom "Riječ i njene sjene" izlazi u Melbourneu 2002. Nakon tih zbirki okreće se prozi. 2013. mu izlazi prvi roman "U zamci Nefretitis", drugi roman Heretici izlazi mu 2016. godine. Između ta dva romana objavljuje i knjigu pripovijedaka "Omorina". U 2019 godini izlazi mu novi roman "Requiem za Belu Nemeth" koji je ovih dana predstavljen u mnogim gradovima u Hrvatskoj.
O romanu "Requiem za Belu Nemeth" dr.sc. Željka Lovrenčić, između ostalog je napisala.
» U ovom dinamičnom romanu punom napetih situacija i nenadanih preokreta, govori se o dva paralelna, premda udaljena svijeta – o Hrvatskoj i Australiji, o ljubavi i strasti, o izgubljenim iluzijama i nadi, o prolaznosti i trajnosti, o životu i smrti, o vjeri i Bogu.«
Višeznačnost romana i vješta igra između jučer, danas i sutra privlače pažnju čitaoca i istovremeno otvaraju mnoga pitanja o životu, tu i tamo, sada i prije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.