U Slovenskom domu u Zagrebu predstavljena je dvojezična knjiga Slovenci u hrvatskom sportu

cerar sport

U Slovenskom domu u Zagrebu predstavljena je dvojezična knjiga Slovenci u hrvatskom sportu – novi životopisi / Slovenci v hrvaškem športu – novi življenjepisi, autora Eduarda Hemara, koja je četvrta u ediciji knjiga o zaslužnim Slovencima i pojedincima slovenskoga podrijetla u Hrvatskoj, koji su dali svoj doprinos u raznim društvenim djelatnostima. Ujedno, to je u ediciji druga knjiga sa sportskom tematikom, nakon knjige istoga autora Slovenci u hrvatskom sportu / Slovenci v hrvaškem športu objavljene 2014.

O knjizi su osim autora Hemara, urednice i redaktorice Smiljane Jelčić Ivanošić, govorili i predsjednik Slovenskoga doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, koji je čestitao autoru, urednici i redaktorici te prevoditeljici na slovenski jezik, Ilinki Todorovski.

U knjizi Slovenci u hrvatskom sportu – novi životopisi / Slovenci v hrvaškem športu – novi življenjepisi obuhvaćeno je 90 pojedinaca. Unatoč činjenici da ih je manje nego u prethodnoj u kojoj je obuhvaćeno njih 140, knjige su po opsegu približne veličine zato što su novi životopisi uglavnom veći i brojnije su fotografije uz njih. Ediciju su pokrenuli Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba sa željom da hrvatskoj i slovenskoj javnosti predstave  istaknute pojedince, koji su bili most između hrvatskog i slovenskog naroda kroz povijest pa sve do danas kada živimo zajedno u Europskoj uniji.

Pored mnogih nekadašnjih sportaša čije se iscrpne biografije nalaze u knjizi, predstavljanju su nazočili i legendarni slovenski gimnastičar, olimpijac i ambasador Republike Slovenije za sport Miroslav Cerar koji je napisao predgovor knjige te je govoreći o knjiza među ostalim  rekao : „Njen sadržaj je jedinstven, posebice zato jer dokumentirano svjedoči o generacijama Slovenaca u Hrvatskoj.” U ime osoba koje su predstavljene u knjizi zahvalio se i   prvi glavni tajnik Hrvatskoga olimpijskog odbora, Slavko Podgorelec. Predstavljanju je nazočila i slovenska veleposlanica u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez, predsjednica Komisije za prekogranični sport pri slovenskom olimpijskom odboru Sonja Poljšak i Rudi Merljak iz Ureda za Slovence u susjednim zemljama i u svijetu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.