Kajkavski poetski tren Josipa Čekolja

Kajkavski poetski tren Josipa Čekolja

Josip Čekolj (r. 1999.) iz Donje Stubice jedan je od novih pjesničkih glasova. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije, a trenutno pohađa diplomski studij kroatistike i povijesti ranog novog vijeka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Autor je dviju knjiga poezije – „Junaci i zmajevi u zalasku“ (2022.) i „Dječak pred žetvu“ (2023.) koju je objavio nakladnik „Jesenski i Turk“ kao rezultat nagrade „Na vrh jezika“ za najbolji rukopis poezije autora do 35 godina starosti za 2021. godinu. Knjiga „Dječak pred žetvu“ Čekolju je priskrbila i Nagradu „Zvonko Milković“ za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom. U pjesmama su prisutni motivi iz prirode isprepleteni s predajama, motivi sela, neimaština, narodni običaji... Neke su pjesme pisane na kajkavskom, neke na standardnom hrvatskom jeziku, a neke pak mješovito, tj. kajkavski su izrazi ili riječi umetnuti u standardni jezik. Čekolj je i autor slikovnice „Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom“ (2020.) i kratkog romana „Hahari na dnu mulja“ (2022.).

 Poetski tren je obradio jednu pjesmu Josipa Čekolja iz njegove nove knjige „Dječak pred žetvu“. Stihove pisane na kajkavskom dijalektu interpretirala je Gordana Kovačić. Oplemenjeni su detaljima likovnih djela naivnog slikara Josipa Generalića, a glazbu je skladao i producirao Carlo Zdenko Tolj. Koautori videa su Gordana Kovačić i Robert Rudić, a ostvaren je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

 Poetski tren: Josip Čekolj – Vse kaj smo šteli - YouTube

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.