Utjecaj oglašavanja na psihologiju kupca

Utjecaj oglašavanja na psihologiju kupca

U današnje doba postoji iznimno velik broj platformi za oglašavanje i moguće je doprijeti do gotovo svake skupine ljudi. Nebitno o kojem se proizvodu radi, Facebook oglašavanje, reklame na TV-u, e-mailovi i mnogi drugi oblici oglasa doći će do ciljane publike. Možemo zaključiti da su oglasi svugdje te da je riječ o jednoj ogromnoj industriji. Kada smo već subjekti tolikog broja oglasa, postavlja se pitanje kako oni utječu na nas i koji se sve načini koriste kako bi oglasi snažnije djelovali te nas naposljetku nagovorili da kupimo proizvod koji se reklamira.

Koliko oglasa gledamo?

Gledajući jedan običan dan u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, ljudi su mogli uočiti čak i više od stotinu oglasa. Iako se već ta brojka čini velikom, u današnje vrijeme prosječna osoba vidi preko 5000 oglasa dnevno. Vjerovali ili ne, to je oko 5.3 bilijuna oglasa koji se prikažu online na godišnjoj bazi. Također, djeca prosječno uoče oko 20 tisuća oglasa u periodu od godinu dana. Oni nešto stariji naiđu na oko 2 milijuna u istom periodu, piše geek.hr

Vođenje emocijama

Dobar oglas na subjekta će utjecati na emotivnoj i racionalnoj razini. Ipak, nešto je veći naglasak na onoj emotivnoj. Njihov je primarni cilj izazvati različite oblike osjećaja u osobi, a oni mogu biti ponos, ljubav, empatija, prijateljstvo, usamljenost, nostalgija itd. Šanse da će osoba kupiti neki proizvod su veće ako osoba emocionalno reagira na oglas umjesto na sam proizvod koji se prodaje.

Dva različita oblika emocionalnih reakcija

Postoje dva glavna načina na koje osoba može emocionalno reagirati na oglas. Prvi se bazira na empatiji. To je reakcija u kojoj osoba suosjeća ili smatra kako je bliska nekom proizvodu nakon što pogleda reklamu. Najčešći motivi u takvim oglasima su djeca, životinje, obitelj i slično, piše itcenter.hr

Drugi oblik emocionalne reakcije je na kreativnost. Kada oglas osobu nasmije ili impresionira nečim što dosad nije vidjela, velike su šanse da će se ona zainteresirati za proizvod. Kod pokušaja izazivanja takve reakcije kod osobe, potrebno je puno truda, pa čak i redateljskih vještina kako bi oglas bio jedinstven.

Šarenilo

Odavno nam je jasno da različite boje mogu imati razne utjecaje na osobe. Upravo zato su baš boje jedan od glavnih atributa u oglašavanju i reklamama. Iako možda zvuči bezazleno, smatra se kako samo najobičnija promjena online gumba za kupovinu iz zelene u žutu boju povećava broj klikova na isti za ogromnih 14.5%. Margina nekog oglasa na koji je potrebno kliknuti također može natjerati više osoba da kliknu na njega ako je u nekoj od privlačnih boja. Isto tako, kontrast je vrlo bitan. Navodno kada imamo različite kontrastne boje u oglasu, osobe će mu biti privučenije.

Primjer drugih oglasa

Ako želite stvoriti svoj oglas za neki proizvod, a nemate neku kreativnu ideju kako to učiniti, referirajte se na oglase koji su vama vizualno privlačni. Kao što smo ranije rekli, prosječna osoba dnevno vidi na tisuće oglasa i sasvim je sigurno da među njima postoji barem par onih koji izgledaju privlačno. Iz njih je važno izvući korisne smjernice i ideje kada je o kreiranju vlastitog oglasa riječ.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.