Raste proizvodnja banana u Europi

Raste proizvodnja banana u Europi

Europska komisija objavila je izvješće o stanju na tržištu banana u EU i proizvođačima banana u EU nakon isteka stabilizacijskog mehanizma za banane.

U izvješću se navodi da su POSEI (Program posebnih poljoprivrednih mjera u korist najudaljenijih regija Unije) i Programi ruralnog razvoja (RDP) nastavili podupirati proizvođače banana u EU-u u najudaljenijim regijama i pomogli u očuvanju proizvodnje banana u EU u kontekstu povećanja količine uvoza i konkurencija iz trećih zemalja.

Regulatorni okvir za uvoz banana u EU doživio je nekoliko promjena u posljednjih 30 godina. Nedavno je uvoz banana iz zemalja Latinske Amerike bio predmet stabilizacijskog mehanizma za banane (BSM), koji je trajao do 31. prosinca 2019. BSM je uveden 2013. Sporazumom o slobodnoj trgovini između EU, Kolumbije i Perua (pridružio mu se Ekvador 2017.) ., i Sporazum o pridruživanju između EU i Srednje Amerike koji obuhvaća Kostariku, Salvador, Gvatemalu, Honduras, Nikaragvu i Panamu. Osmišljen je kao mjera praćenja postupne provedbe carinskih povlastica.

Izvješće se bavi razvojem tržišta banana u EU od 2012. do 2021. Ustanovljeno je da je u EU ukupna ponuda koja se sastoji od uvoza i domaće proizvodnje porasla za 37% tijekom razdoblja da bi dosegla 5,8 milijuna tona u 2021.

EU je najvažnije tržište banana na svijetu. U 2021. proizvodnja u EU-u predstavljala je oko 11% ukupne ponude, dok je uvoz bio uglavnom iz zemalja Latinske Amerike (74%), a slijede ga zemlje AKP-a (15%).

Izvješće također naglašava pozitivan trend cijena za proizvođače iz EU u posljednjih nekoliko godina u odnosu na niže i padajuće vrijednosti uvezenih banana (osobito iz Latinske Amerike). To je proizvođačima iz EU omogućilo da zadrže prilično stabilan tržišni udio u smislu vrijednosti veći dio tog razdoblja. Unutar EU-a, čini se da marketinška strategija i učinkovito korištenje POSEI i RDP resursa igraju važnu ulogu u konkurentnosti europskog sektora banana.

Zbog njihovih specifičnih karakteristika, EU podupire poljoprivredne sektore najudaljenijih regija - Guadeloupe i Martinique (Francuska), Kanarske otoke (Španjolska), Azore i Madeiru (Portugal). Program POSEI pruža ciljanu pomoć tim regijama.

Program POSEI ključan je za održavanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i osiguravanje odgovarajuće opskrbe poljoprivrednim proizvodima u najudaljenijim regijama. Programe POSEI kreiraju države članice na temelju načela supsidijarnosti.

Iznos koji je dostupan za tri dotične države članice iznosi 653 milijuna eura godišnje, od čega 43% odlazi na sektor banana: Španjolska izdvaja godišnji proračun od 141,1 milijun eura za Kanarske otoke, Francuska 129,1 milijun eura za Martinique i Guadeloupe, a Portugal 8,6 milijuna eura za Madeiru i Azore.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash / Monika Guzikowska

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.