Dani smanjenja rizika od katastrofa u sklopu Projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

Dani smanjenja rizika od katastrofa u sklopu Projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

Započela edukacija građana o smanjenju rizika od katastrofa. Dani smanjenja rizika od katastrofa (SROK) u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite održat će se 15. studenog 2023. godine (srijeda) u periodu od 10 – 13 sati na Trgu kralja Tomislava (ispred FOI-a) te u Pavlinskoj ulici u Varaždinu.  U sklopu navedene manifestacije bit će predstavljeni edukacijski modeli poplava, potresa i klizišta posebno izrađeni radi edukacije i podizanja svijesti građana, odnosno djece. Također će javnosti biti predstavljeni i novonabavljeni od strane Ravnateljstva civilne zaštite simulator potresa.  

Obilježavanje Dana SROK-a provodi se u sklopu projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“, financiranog iz fondova Europske unije, kojeg Ravnateljstvo civilne zaštite provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi Projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u sklopu kojeg educiramo i podižemo svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Cilj Projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva. Ali, ne treba zaboraviti - smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog od nas.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni:

Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji.

Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.U sklopu projekta, organiziramo i nacionalnu kampanju „Usvoji znanja da šteta bude manja“ koja se upravo provodi diljem zemlje.

Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz Projekt te javnost navesti da se upozna s prijetnjama u svom okruženju.

Sve što nauče o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini njih, njihovu obitelj i zajednicu sigurnijom i otpornijom na katastrofe i pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe.

Smanjimo rizike i osjećajmo se sigurnije u svom domu i svojoj zajednici!

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.