Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka“ organizirala „9. Rusku kuhinju na međimurskom stolu“

KALINKE

Više od 100 članica i članova Udruge ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka“, ove je subote, mnogobrojnim gostima predstavilo tradicionalnu manifestaciju „9. Ruska kuhinja na međimurskom stolu“, s naglaskom na prezentaciju ruske kulture. Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, Međimurske županije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, grada Čakovca, Preloga i Murskog Središća te Hrvatske elektroprivrede d.d., Kalinke su predstavile bogatu rusku kulturu i običaje koje s ponosom njeguju u svojoj Udruzi.

Predsjednica Udruge Kalinka Tatjana Mikolaj pozdravila je sve prisutne goste te predstavila rad Udruge i manifestaciju. „U 11 godina djelovanja udruge „Kalinka“ mnogi članovi imali su priliku učiti i promovirati umjetnost, kulturu i glazbu Ruske federacije. Posljednjih 9 godina organiziramo godišnji susret svih članova, gostiju i prijatelja na specifičnoj manifestaciji „Ruska kuhinja na međimurskom stolu. Ove godine smo izmijenili sadržaj tako da smo osigurali brojne recepte tradicionalne ruske kuhinje, a gostima prezentirati rezultate cjelogodišnjeg rada. Zahvaljujem svim članovima naše Udruge na odricanju i angažmanu te svima Vama na podršci. Tijekom govora, Tatjana Mikolaj pročitala je i pismo koje je uputila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, zahvalivši svim članovima na doprinosu u međunarodnoj suradnji Hrvatske i Rusije. 

Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitao je Udruzi na primjeru kako se poštuju vrijednosti i tradicija svog rodnog kraja ne zanemarujući pritom ni aktivni angažman u društvenom životu druge domovine. Predsjednica Udruge Tatjana Mikolaj je osoba koja je upornim radom, trudom i energijom ostvarila iznimne rezultate u afirmaciji udruge Kalinka, promociji ruske kulture i umjetnosti, radu s djecom, ali je i vrlo aktivna i u društvenom te umjetničkom životu Međimurja promovirajući vrijednosti međimurske popevke i kulture. Ruska kultura, književnost i umjetnost su među najutjecajnijima u svijetu, a Vi ste primjer kako se može dobro surađivati i širiti prijateljstvo. To je odličan primjer kvalitetnog suživota manjinskog i većinskog stanovništva te veliki korak izgradnji modernog i pristojnog društva i zajednice“.

 

Među brojnim uzvanicima, manifestaciju je osobno posjetio Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj NJ.E. Anvar Sarvarovič Azimov koji je u svom govoru istaknuo: „Želio bih zahvaliti udruzi Kalinka koja, sada već tradicionalno, organizira dan ruske kuhinje i kulture. U ime Ruske federacije želim prenijeti zahvalnost cijelog naroda što održavate dobre odnose dviju zemalja. Rusija je uvijek bila i uvijek će biti veliki prijatelj Hrvatskoj, a posebno me veseli što vas  u ovolikom broju vidim na ovom prekrasnom događaju. Zahvaljujem lokalnoj i regionalnoj samoupravi na podršci Kalinkama, a osobito vrijednim članicama i članovima na promicanju kulture. Stoga mi je veliko zadovoljstvo uručiti  Tatjani Mikolaj odličje za rezultate  u širenju ruske pjesme, u predavanju ruskog jezika, a i u afirmaciji udruge Kalinka, na čijem je čelu niz godina. Tatjana Mikolaj dobila je najveće odlikovanje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije – Počasni znak sunarodnjaka od Vladine komisije po pitanjima ruskih sunarodnjaka u svijetu (ili izvan Rusije). Počasni znak dobivaju samo najistaknutiji društveni djelatnici iz redova ruskih sunarodnjaka izvan Rusije, koji su napravili veliki osobni doprinos podršci Rusiji, pridonijeli razvoju veza sa svojom izvornom domovinom, učvršćivanju pozicija i širenju ruskog jezika i kulture, za aktivni rad u Koordinacijskim savjetima u zemljama svijeta i u udrugama, u okviru kojih oni djeluju.“

Udruga Kalinka ove godine započela je s projektom „Narodna umjetnost – velika snaga, koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost  pod stručnim vodstvom profesorice Svjetlane Tomašić. Ovaj program uvodi djecu u svijet ljepote ruskog narodnog stvaralaštva, djeca se upoznaje s raznim umjetničkim predmetima prisutnim u narodnoj umjetnosti.

U samom programu sudjelovali su Matija Livajić i Karlo Filipec, plesači iz plesnog kluba Valcer Varaždin Teo Patačko i Stefani Hrman pod vodstvom Emine Mušanović, rusku pjesmue „Gljažu v ozera sinije“ izvela je Ljudmila Slatenšek. Annamarija Glavina pobjednica je Festivala ruskog jezika u Moskvi  te je izvela kozačku romansu „Ne dlja menja”,  a na glavi je nosila originalnu Pavlopasadsku maramu.Članice folklorne skupine „Malinka“ pod vodstvom Olge Branilović prikazale su posebnu ljepotu ovih marama, a načine vezanja marama pokazala je Svjetlana Bilota. Na samom kraju programa  „Kalinke“ su izvele svoju točku te predstavile mlade naraštaje, a to su Ivano Lukačević i Kristina Posavec, a dok su program vodili Nikola Srpak i Kristina Posavec.

Na tradicionalnoj 9. Ruskoj kuhinji prisustvovali su konzul Ruske Federacije u RH Oleg Vladimirović Dunajeskij, saborski zastupnik Branimir Bunjac, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici općina Donji Kraljevec i Sveta Marija Miljenko Horvat i Đurđica Slamek, predstavnici Rossotrudničestva u Hrvatskoj Natalija Jurijevna Jakimčuk, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Dejan Buvač, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti MŽ Darko Radanović, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač, pročelnik upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove grada  Čakovca David Vugrinec, đakon u pravoslavnoj crkvi Svjetog Georgija u Varaždinu otac Uglješa Pilinger, predstavnica ruske nacionalne manjine u Međimurske županiji Svjetlana Vitaljevna Jezernik, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić, predstavnik  srpske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Milorad Sarap u gradu Čakovcu Đorđe Grković, ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec Senka Bašek te brojni ljubitelji ruske kulture i tradicije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.