Razvedravanje i slabljenje juga u utorak ujutro otkrilo je posljedice orkanskog vjetra, koji je, praćen jakom kišom, stvorio probleme duž cijele obale Jadrana. Otoci su još odsječeni od kopna, zatvorene su neke ceste, u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije. Izdano je crveno i narančasto upozorenje, a na udaru su Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske. Jučer, noćas i jutros dogodili su se već danima prognozirani, iako ne i željeni još neki oborinski rekordi, primjerice u Delnicama 156 litara po četvornome metru i Imotskome - 113 litara - najveće dnevne količine oborine na tim meteorološkim postajama DHMZ-a u listopadu. U Delnicama čak uopće od 1981. godine, od kada postoje službena mjerenja. Novi su rekordi mogući i sljedećih sati, posebice u noći i ujutro.Zbog jakog juga na dubrovačkom području prekinuta je brodska i trajektna linija s Elafitima te linija Prapratno - Sobra na otoku Mljetu. Iz službe 112 javljaju da je tijekom noći bilo mnogo dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali, iščupanih stabala, slomljenih grana i srušenih stupova s područja cijele županije, što je posljedica olujnog vjetra i kiše. Unatoč jugu turisti razgledavaju povijesnu jezgru, zidine i fascinirani fotografiraju valove koji udaraju o gradske zidine. Dubrovčane ovaj put južina nije previše izludjela.

Zbog olujnog juga koje na splitskom području i zadarskom području puše do 110 kilometara na sat, prekinute su neke trajektne, brodske i katamaranske linije. Na otvorenome moru valovi su i do sedam metara. Na području Vrgorca ima problema u opskrbi električnom energijom, a na makarskom je području kiša izazvala odrone stijena. Sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima su prekinute, s kopnom vezu još imaju samo otoci Šolta i Brač. Uz jugo, meteorolozi za noć najavljuju i obilnu kišu.
Sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima su prekinute, s kopnom vezu još imaju samo otoci Šolta i Brač. "Što se tiče trajekata, u prekidu su linije Split - Makarska,  Makarska - Sumartin, Vela Luka - Lastovo, a Vis će isploviti u 11 sati, dok će poslijepodne biti otkazan", rekla je Jelena Ivulić, voditeljica agencije Split-Jadrolinija. Jako jugo koje od ponedjeljka ujutro puše u cijeloj Istri, za sada ne stvara veće probleme i poteškoće, osim što su vatrogasci u tri navrata uklanjali stabla s prometnica, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Prema podacima istarskog meteoportala Istramet, prijepodne je jugo ojačalo na cijelom području, a uz obalu je izražena plima. Najjače jugo puše u Labinu na Fortici, gdje je malo poslije podneva zabilježen udar od 122 km/h, a u Puli su izmjereni udari od 84 km/h. - javlja HRT.
 
Velike kiše stvaraju probleme i u Austriji te Italiji gdje je zabilježeno čak deset žrtava nevremena. Nabujale su rijeke, vjetar je rušio stabla, a mnogi stambeni i poslovni objekti su poplavljeni. U Veneciji je posebno kritično, jer poplavljen je veliki dio grada.Razina rijeke Drave u posljednjih nekoliko dana podigla se na rekordne razine u Austriji zbog nevremena i obilnih kiša koje su zahvatile južne dijelove te zemlje. Agencija Reuters prenosi kako je razina rijeke najviša u posljednjih 30 godina. U Sloveniji je također kritično."Materijalna šteta je ogromna, iako ozlijeđenih i nestalih na sreću nema. Poplavljeni su donji dijelovi brojnih kuća i gospodarskih objekata. Uništene su ceste i komunalna infrastruktura", poručio je preko Facebooka načelnik općine Borut Sajovic.

 
 Izvori: HRT, Dnevnik.hr i DHMZ