Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Marija Bistrica

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, ove godine 330. po redu, održat će se ove subote 29. i nedjelje 30. lipnja 2019. godine. Stotine vjernika će se u subotu u 3 sata nakon mise u varaždinskoj katedrali uputiti na put hodočasničkom rutom preko Beretinca.Kod  Belskog dola Grad Varaždin osigurat će okrjepu hodočasnicima. Iz gradskog proračuna izdvojena su potrebna sredstva, a hranu i piće hodočasnicima pješacima dijelit će članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec već od 5:30 sati.Ove godine hodočasnicima će biti podijeljene kape za zaštitu od sunca s prepoznatljivim logotipom Grada Varaždina.

Hodočasnicima će se priključiti i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok koji će po tradiciji predati dar Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.Kako se navodi na službenim stranicama Varaždinske biskupije, u subotu u 14 sati vjernici će se okupiti na Vinskom Vrhu odakle će u procesiji krenuti prema Svetištu Majci Božjoj Bistričkoj.Središnje zavjetno euharistijsko slavlje u nedjelju u 11 sati predslavit će varaždinski biskup, mons Josip Mrzljak.

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj  - program

29. lipnja (subota)

I ovogodišnje će hodočašće predvoditi varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Prema običaju, više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka prema Mariji Bistrici uputit će se u subotu 29. lipnja, na blagdan svetih Petra i Pavla, u 3 sata izjutra nakon Službe riječi i blagoslova u varaždinskoj katedrali. Nakon što će proći kroz poznate lokacije hodočasničke rute kao što su Beretinec, Belski dol, gdje će kao i uvijek biti organizirana okrjepa, zatim Budinščine i Konjščine, pješaci će se u 14 sati sabrati na Vinskom Vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u Svetište.
Uvečer prvog hodočasničkog dana vjernici će proslaviti svetu misu u 19 sati, a u 21 sat bit će procesija „Put svjetla“ sa svijećama na bistričkoj kalvariji.

30. lipnja (nedjelja)

Glavni hodočasnički dan bit će nedjelja 30. lipnja, kada će se hodočasnicima pješacima tradicionalno pridružiti mnogobrojni vjernici koji će stići automobilima, biciklima, autobusom, vlakom ili pak drugim organiziranim prijevozom. Središnje nedjeljno zavjetno euharistijsko slavlje u 11 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Svetištu Majke Božje Bistričke predslavit će biskup Mrzljak.

1. srpnja (ponedjeljak)

Misu zahvalnicu za 330. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavit će u ponedjeljak 1. srpnja u 19 sati u katedrali Uznesenja BDM mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.