Crna kronika predstavlja singl „Irska“

Varaždinski punkeri, bend Crna kronika glazbenoj publici predstavljaju svoj novi singl "Irska". Nakon pjesama  „Drži ritam“ i „Politika“ , treći singl  se bavi modernim hrvatskim snom o bijegu u povoljniju društvenu sredinu Irske. Utopija ili realno ostvarenje egzistencijalnih ciljeva, „Irska“ je u svakom slučaju zanimljiva i energična skladba koja će vas uveseliti i potaknuti na promišljanje."Žestoka „punk-erica“ koja se bavi egzodusom mladih ljudi sa ovih područja na rad ili trajno preseljenje u zapadne zemlje. Pametni, obrazovani i nezadovoljni stanjem u svojoj domovini, izigrani od samoproglašenih društvenih i političkih elita traže za sebe normalan i pristojan život, svoj komad neba i sunca, bez namjere da se vrate („….ne okreći glavu sine“). Zadnjih par godina Irska postaje sinonim za sve one koji su izgubili nadu da će se na ovim prostorima nešto promijeniti na bolje.", ističe bend. 

 "Irska" je još jedan od singlova s albuma-prvijenca varaždinskog benda Crna kronika imena „Drž'te glavu iznad vode“ benda Crna Kronika. Album prvijenac presjek je pjesama s početka 80-ih (“Stambeni problemi”, “Politika” i “Pucam u tvoje lice”) kojima su prerađeni aranžmani i dodan bogatiji i čvršći zvuk te novih pjesama koje su nastale u razdoblju u zadnjih dvije, tri godine, a bave se današnjim socijalnim i društvenim pitanjima, aktualnim temama koje osobno proživljava veliki dio građana, kako lokalno tako i globalno. Zanimljivo je da se u tekstovima od prije skoro 40 godina, što se tiče aktualnosti,  nije ništa promijenilo - i dan danas ih možemo iščitati u mnogim životnim situacijama.

Band je ostao vjeran sirovom zvuku old school punka, bez ikakvih drugih glazbenih dodataka i efekata koje nam nudu nove tehnologije. U pjesmi “Drži ritam” bendu se pridružio Valter Kocijančić, osnivač i gitarist legendarnih riječkih Parafa, koji je otpjevao prateći vokal.

Tekst i glazbu na albumu potpisuje Ignac Klarić, dok su aranžmane odradili, uz Klarića, i ostali članovi banda – Robert Kontrec, Srećko Kekez, Dejan Parlaj Žeta i Ivan Kronja. Singl, kao i cijeli album snimljen je u studiju Road Production - Ljutomer, miksao ga je u Zagrebu Dražen Gavrilović u @ Pod.Room Studio, a mastering je napravljen u Njemačkoj, u studiju  Saše Novaka OHHO Mastering.

 

Foto: Krešimir Đurić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.