Afion: „Treći bilbil“

Hrvatsko-makedonski world music sastav Afion predstavlja dugoočekivani, treći studijski album "Treći bilbil". Album najavljen singlom "Šošana" snimljen je u "Sunday Studios" u Svetoj Nedelji te u Beach House Music studiju u Malmöu. Za vizualni identitet albuma pobrinule su se dizajnerica Ana Zekić i likovna umjetnica Melinda Šefčić, poznata po umjetničkim intervencijama u prostorima bolnica i zatvora. "Treći bilbil" se dugo kuhao, ali je svoje konture počeo dobivati zadnje dvije godine. Afion je rasut u trima različitim gradovima (i državama) pa su se ideje za album razmjenjivale preko mailova i video sastanaka (i to prije pandemije koronavirusa). Pjesme su nastajale polako, na daljinu da bi svoj završni izgled dobile na intenzivnim druženjima uživo. Rezultat rada je pred Vama - odličan album "Treći bilbil".

Album je donio prepoznatljiv, ali zreliji "afionski" zvuk obogaćen šarolikim perkusionističkim instrumentarijem i električnom gitarom kao novim protagonistom na albumu. Pjesme je odabrala Lidija, čiji je vokal svojom snagom, zrelošću i profinjenošću obojio pjesme. Poigravanje s novim zvukovima, pristupima i formama dovelo je do brojnih zanimljivih instrumentalnih improvizacija, posebno na kavalu koje je Aleksandar majstorski odsvirao. Josip je obogatio album svojim nekonvencionalnim bas dionicama. Nenad je minimalistički pristupio albumu: za svaku pjesmu odabrao je jednu udaraljku koja se zvukovno najbolje uklapala. Tako su redom pjesme obojene zvukovima tombaka, dafa, udu druma, bendira i calabasha. Danijelu se ostvarila davna želja te je konačno zasvirao električnu gitaru u Afionu.

Album zatvara "Šošana", pjesma čija je melodija poznata na cijelom Bliskom istoku. Izvorno se na hebrejskom zove "Erev shel shoshanim" (Večer ruža/ljiljana). Neizostavna je na židovskim vjenčanjima, a koriste je i trbušne plesačice kao podlogu za ples. U Jugoslaviji ju je 1966. prva popularizirala glumica i pjevačica Olivera Katarina. Tekst za pjesmu napisala je Ildi Ivanji koja je koristila motive iz izvorne hebrejske pjesme, ali ju je prepjevala malo slobodnije pa je tako hebrejska riječ za ružu transformirana u žensko ime. Šošana postaje glavna protagonistica pjesme.

Lidija: "”Šošana” je poetična, senzualna ljubavna pjesma s dozom melankolije i nostalgije. Po emociji je sestra Anadolki, ali u sebi nosi boje, mirise i okuse istočnog Mediterana. U njoj se čuju zvukovi Orijenta, makedonskog kavala, perzijskog tombaka, plesnjaka 60-ih i 70-ih godina i twinpeaksovske električne gitare. Prekrasna melodija pjesme i tekst Ildi Ivanji spojili su se u divnu priču o Šošani, ženi koja drhti od čežnje da se spoji sa svojim dragim. Ovo je i svojevrsni hommage Oliveri Katarini, velikoj divi i interpretatorici tradicijskih pjesama, posebno romskih. ".

Afion (mak. opijum) je zagrebačko-skopsko-malmeški world music sastav koji je na sceni od 2003. godine. Inspiraciju nalaze pretežno u folkloru hrvatskog i makedonskog područja. Tradicijske pjesme pretaču u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije. Mnoštvo koncerata (više od 500!) koje su održali u Hrvatskoj i diljem Europe, što po klubovima, što na velikim festivalskim pozornicama (Bingsjö, Shetland Islands Folk Festival, INmusic Festival, Adriatico Mediterraneo, Balkan Square festival u Ohridu, Ex-Yu Rocks...), pribavilo im je kultni status i velik broj fanova. Njihove nastupe uživo krasi "akustični zvuk s energijom rock'n'roll benda" (J. Bousfield, Rough Guide to Croatia), a svojim izvedbama znanih i neznanih tradicijskih pjesmama izazivaju emocije koje navode publiku na ples, smijeh, ali i suze. Studijski albumi "Afion" (Aquarius Records/Spona, 2006.) i "Čudni svati" (Aquarius Records/Spona 2008.) nominirani su za diskografsku nagradu Porin.

Afionovi članovi angažirani su u različitim glazbenim projektima, surađuju s mnoštvom drugih glazbenika, bave se pedagoškim radom i drže glazbene radionice vođeni idejom kako tradicijsku glazba treba dijeliti s drugima kako bi ostala "živa". U 2012. im se tako i putevi razilaze, kako bi se članovi posvetili drugim bendovima i projektima. U 2018. bend se ponovo okuplja i sada muzički zreliji, posvećuje se radu na novom albumu znakovita naziva "Treći bilbil" koji je svjetlost dana ugledao 4.5.2020. godine, u CD, LP te digitalnom izdanju Aquarius Recordsa i Spone. Album je miksao Sven Pavlović, masterirao Jelenko Hodak, a produkciju potpisuju Sven Pavlović i Afion.

 

Foto: Doringo

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.