Svestrani umjetnik Nikša Kušelj novi album "Incognito & In flagranti" predstavlja singlom "Grandezza"

Nikša Kušelj, svestrani umjetnik, i glumac zagrebačkog HNK, još jednom se okušao u kantautorstvu te predstavlja svoj drugi album "Incognito & In flagranti". Deset jedinstvenih skladbi ispunjenih metaforama mora, kamenog Grada, kazališta i filma zaokruženo je na izdanju Aquarius recordsa koje će oduševiti svakog glazbenog sladokusca.

"'Novecento'…fantastična priča Alessandra Baricca prema kojoj je napravljen film Giuseppe-a Tornatore-a “Legenda o pijanistu 1900”…pronađen na brodu za New York, još kao novorođenče. Novecento usvojen od ložača postaje pijanist svjetskog glasa i s njim se dolazi okušati u pijanističkom dvoboju Jelly Roll Morton kojeg “bije” glas da je izmislio Jazz….Novecento nikad nije sišao s broda i kada je brod odslužio svoje dali su ga potopiti… Novecenta nisu mogli pronaći. Priča ispričana od njegovog najboljeg prijatelja.

E, sad; legendarna Mani Gotovac koja je osobno poznavala Baricca i ja htjeli smo napraviti predstavu Novecento u kojoj bi izvodili pjesme. Dakle neka vrsta mono – musical-a prema priči Novecento. Nekako u to vrijeme Pere Ištvančić i ja radili smo glazbu za film i malo pomalo zatekli smo se u snimanju ovih pjesama.", o nastanku albuma ispričao je slavni glumac koji sam potpisuje stihove i glazbu svih pjesama, a u radu na aranžmanima pridružio mu se Pere Ištvančić koji je i producent albuma.

Već sami naslovi pjesama “Kapetan”, “Pun brod”, “Kao hobotnica" govore kako je Nikša i ovaj put inspiraciju pronašao u moru i njegovim tajanstvenim dubinama, ali istovremeno pozvat će vas na istraživanje vlastitih misli i emocija skrivenih negdje u šumu valova.

Album najavljuje singlom "Grandezza" za koji je Nikša režirao i spot, a otkrio je  i kako se snašao u ovim opsežnim ulogama:

"Ma to zvuči malo 'grandiozno', a nije tako. Upravo ta pjesma dotiče asocijalni individualizam koji uništava suradnju, ljubav, bliskost s drugima. U ovom slučaju uz nemalu pomoć svojih bliskih ljudi: Pere Ištvančića koji je vrsni glazbenik i producent, Branka Ištvančića koji je filmski redatelj, Darija Haceka iznimno talentiranog filmskog snimatelja i moje drage Mare, ovaj brod plovi, oni su moja idealna posada, a ja samo ponekad držim kormilo i čuvam ključ od brodske kuhinje…"

Već pri prvi kadrovima spot za pjesmu "Grandezza" plijeni pažnju svojom zagonetnom atmosferom.

"U filmskoj scenaristici i psihologiji tamni dio nas naziva se sjena. Sjena ima kvalitet koji je na “lošem” glasu. Elemente sjene otkrivamo u snovima ili kada smo izazvani do krajnjih granica. Suočiti se, prepoznati i prihvatiti svoju sjenu jedan je od važnijih životnih zadataka. Ovo jedan od tih trenutaka kada se kroz vlastiti odraz u osvit zore upoznaje svoj tamni negativ koji živi u svojoj grandioznoj fantaziji. Cijeli spot je snovit u izmaglici…lebdi, usnuli brodovi klize na obzoru, a tekst kroz metaforu zaljuljanog broda hoda po rubu svijeta fantazije i stvarnosti u vrtlogu slika i odjeka.", ispričao je.

Glazba, gluma ili oboje? Ovaj svestrani umjetnik otkrio je i koji su sljedeći koraci u njegovoj impresivnoj karijeri:

"Zajedno s Antom Gelom, glazbenicima i glumcima ansambla HNK napravili smo Arsenal “Ljetne noći posvećen” Arsenu Dediću, koji je prilično dobro odjeknuo. Za kraj “Ljetnih večeri HNK”, napravili smo Pianopsion u kojem sam bio autor glazbe i tekstova i koji možda završi na repertoaru HNK. Incognito & In flagranti zvuči kao treći dio i završni dio ove trilogije. Sljedeće godine planiramo jednu veliku suradnju Antom Gelom na veliko obostrano zadovoljstvo, novi spot, par glazbenih suradnji, završetak filma, izlazak zbirke poezije…"

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.