ANOHNI and The Johnsons objavili novi album

Kreativni proces stvaranja ''My Back Was A Bridge For You To Cross'', prvog albuma nakon kritički hvaljenog prvijenca ''Hopelessness'' iz 2016. godine, ANOHNI opisuje kao mukotrpan, ali također nadahnjujuć, radostan i intiman, obnova njenog odgovora na svijet kako ga ona vidi. “Puno sam razmišljala o pjesmi Marvina Gayea “What’s Going On” , rekla je ANOHNI o svom šestom studijskom albumu: “To je bio značajan kamen temeljac u mojoj glavi”. 
Album za koji autorica priznaje da je nerazdvojiv i osoban, političan, također je pun iskrene glazbe  koja propitkuje osobno pravo biti saslušana. ''My Back Was A Bridge For You To Cross'' demonstrira jedinstveni kapacitet glazbe da unese sklad u kontradiktorne elemente koji se nadmeću. 
Novi album, kao i njegov prvi singl 'It Must Change', čiju produkciju potpisuje Jimmy Hogarth (koji je također radio s Amy Winehouse, Duffy, Tinom Turner) umjetnički odgovara na pitanje Marvina Gayea, 'What's Going On?'. 
“Neke od ovih pjesama danas odgovaraju na globalne i ekološke probleme koji su prvi put bili spomenuti u popularnoj glazbi prije više od 50 godina.” - rekla je ANOHNI.
Pjesmom 'Mercy Mercy Me' (The Ecology), Marvin Gaye je 1971. godine ukazao na probleme životne sredine, kojom je inspirirao buduće stvaralaštvo ANOHNI. Njegov utjecaj vidi se u pjesmama 'Rapture' (1992.) i 'Another World' (2009.), 'Manta Ray', ' 4 Degrees' i 'Why Did You Separate Me From The Earth?' s njenog poslednjeg albuma ''HOPELESSNESS''  2016. godine. 

Poznati producent soul glazbe Jimmy Hogarth i ANOHNI surađuju od prošle godine, i to po preporuci Jeannette Lee and Geoffa Travisa iz Rough Trade Recordsa. Anohni je donijela bilježnicu punu lirskih ideja te su zajedno skicirali seriju demo snimaka na kojima je Hogarth svirao gitaru, a ona klavir. Hogarth je tada okupio studijski bend uključujući Lea Abrahamsa, Chrisa Vatalaroa, Sama Dixona i aranžera gudača Roba Moosea koji su snimili cijeli album. Hogarthova intuitivna gitara primjetno vodi slušatelje, a glazbeno putovanje kroz deset pjesama uz elemente američkog soula, britanskog folka i eksperimentalne glazbe. Album odiše nježnošću, ali i instrumentalnom brutalnošću; prekrasnim melodijama, ali i disonancom. Album izražava pogled na svijet, mijenjajući oblik kroz široki raspon tema. Kroz osobni stav, ANOHNI se bavi gubitkom voljenih osoba, nejednakošću, otuđenjem, prihvaćanjem, okrutnošću, ekocidom, razaranjem izazvanim abrahamskim teologijama, feminizmom u budućnosti i mogućnošću da  promjenimo svoj način razmišljanja, svoje duhovne ideje, društvenu strukturu i naše odnose s ostatkom prirode. 
''Želim da album bude koristan, vojnička truba za ljude kojima je potrebna potpora i olakšanje, da pomognem drugima da dostojanstveno i otporno prođu kroz ove razgovore s kojima se sada suočavamo.” - kaže ANOHNI.

Portret aktivistice za prava homoseksualaca Marshe P. Johnson, snimio je Alvin Baltrop te je upravo taj portret naslovna strana albuma ''My Back Was A Bridge For You To Cross''. Tim potezom ANOHNI je obilježila 25 godina otkako zna za Marshu P. Johnson za koju je ostavila i prostor u prezentaciji osobnog rada što i otkriva inspiraciju za naziv njeznog benda The Johnsons. 
Na 'You Be Free', ANOHNI slomljena srca pjeva o prenošenju trans međugeneracijskog znanja: ''Odradila sam svoj dio posla / Leđa su mi bila slomljena / Moja leđa su bila most preko kojeg si prešao/ Na kraju sam željela / Da mi Zemlja oduzme život / Kao što je uzela živote moje majke i moje sestre.” 
''Pažljiva sam s emocionalnim putevima koje ucrtavam. Priče koje sami sebi pričamo su osnova naših kulturnih mitologija, a često i predznak naših sudbina. Živimo u svijetu u kojemu je pripovjedanje postalo još jedna zloupotreba moći, prijetnja, lažna vijest, anti-žensko, anti-prirodno“, kaže ANOHNI o svojim namjerama u ulozi tekstopisca. Na omotu albuma jednostavno je napisano - ''VRIJEME JE DA SE OSVIJESTI ŠTO SE ZAISTA DOGAĐA“. Na neki način se čini kao da je inspirirana svojim životom te da je pronašla trenutak jedinstvene smirenosti, noseći svoje dugo istraživanje razoružavajućeg intenziteta, ali sa zrelošću slikara koji bira boje. 

''My Back Was A Bridge For You To Cross'', podsjeća na moć i sposobnost glazbe da istovremeno artikulira političko i osobno: ''Koliko god da sam Britanka ili Amerikanka, identificirana sam kao neodrživi dio obitelji, zajednice, crkve i društva. U trenucima se smatralo da nisam vrijedna zaštite, poput potrošnog materijala i to sve  zbog moje ženstvenosti. Na kraju je to bio dar za mene jer mi je donijelo jedinstven uvid u društvo u kojem sam se kretala. ” 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.