Hrvatska uvodi nacionalnu oznaku "Safe stay in Croatia" ili "Hrvatska, vaša sigurna destinacija"

 "Safe stay in Croatia"

Hrvatska uvodi nacionalnu oznaku "Safe stay in Croatia" ili "Hrvatska, vaša sigurna destinacija", čime poručuje da se u turizmu i povezanim djelatnostima primjenjuju sigurnosni i zdravstveni protokoli zbog pandemije, rečeno je u četvrtak na predstavljanju tog projekta.Projekt i oznake "Safe stay in Croatia" te novu prateću web stranicu, koja kreće u četvrtak, na konferenciji za medije predstavili su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, voditeljica tog projekta u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić te direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
"U pripremama za ovu turističku godinu, u kojoj nas na žalost i dalje prati pandemija, u suradnji sa sektorom, HZJZ-om i strukovnim udrugama razradili smo protokole koji stoje iza te oznake i kojima se ističe sigurnost boravka u Hrvatskoj", kazala je ministrica, ponovivši da je sigurnost u svim istraživanjima oko turizma prioritet za izbor destinacije za odmore ove godine.

Kazala je i da su te oznake nacionalna nadogradnja globalne oznake Svjetskog vijeća za putovanje i turizam-WTTC „Safe Travel”, kao i da će ih dodjeljivati i nadzirati  Ministarstvo i sustav TZ-ova, a to će moći i sami turisti ostavljajući dojmove na web stranici jesu li bili zadovoljni tim protokolima ili ne prilikom boravka u Hrvatskoj.

Oznaka besplatna

Udovičić je istaknula da se na novoj web stranici safe.croatia od potencijalnih 200.000 subjekata u turizmu koji bi mogli nositi te oznake, već prvog dana stranice na nju za to prijavilo više od 300, a vjeruje da će ih biti i više, i iz drugih sektora, jer je oznaka besplatna.
"Svi to mogu zatražiti, od najmanjeg privatnog apartmana do najvećeg hotela, marine, prijevoznici, restorani, kafići, zrakoplovi i mnogi drugi, koji su na stranici razvrstani u sedam glavnih i 25 podkategorija”, dodala je Udovičić.
Na oznaci je i QR kod putem kojeg turisti mogu doći i do raznih informacija o pojedinom objektu, odredištu i druge, a sve će se promovirati i na stranim tržištima u ožujku i travnju, kazao je direktor HTZ-a Staničić.
Na web stranici je sve prevedeno na osam jezika, a tu je i karta Hrvatske s epidemiološkom situacijom po regijama, što će se 'update-at' svakih 14 dana, no u svemu je važno da se svi pridržavamo svih mjera, da budemo oprezni i zbog sebe i turista, dodao je direktor.
"To će biti i dio naših PPS ili pred i posezonskih kampanja na društvenim mrežama i najčitanijim portalima po tržištima, a snimljen je i prateći video spot u nekoliko verzija o svim bitnim elementima tih protokola. Važno je i informirati i stalno poručivati tržištima da je Hrvatska sigurna”, naglasio je Staničić. 
Na pitanja o očekivanjima od ove sezone, ministrica je rekla da prate situaciju na tržištima i da se primjerice iz UK uvećava buking, kao i da bi sezona mogla biti bolja od lanjske, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama.

Vlada će nastaviti s potporama i pratiti poslodavce

Još se ne zna hoće li se tražiti PCR testovi od turista ili ne, jer se, kako je dodala, o tome ovih dana razgovara na EU razini koji bi to testovi bili prihvaćeni na razini cijele EU, što smatra i da bi bilo dobro rješenje da bude za sve jednako.
"Na razini EU se sada razgovara o zdravstvenim certifikatima, a ne o cijepljenju, jer je pitanje koliko će se ljudi cijepiti, a i danas je na Europskom vijeću tema o covidu i brzim testovima koji bi bili prihvaćeni", kazala je ministrica.
Veću potražnju turista za Hrvatskom ne očekuje još za Uskrs, ali vjeruje da će se od Uskrsa do Duhova povećavati, a na pitanje novinara odgovorila je i da će Vlada nastaviti s potporama i pratiti poslodavce.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.