Seoski turizam vraća život u bilogorska sela

Seoski turizam vraća život u bilogorska sela

Nakon Domovinskog rata bilogorska sela između Grubišnog Polja i Virovitice gotovo su opustjela, no nova prilika za razvoj pruža im se u poljoprivredi i turizmu. Obitelj Knežević-Berger tako je u Dapčevačkim Brđanima najprije počela okrupnjavati posjed za uzgoj goveda, a paralelno s njim sada uređuju objekt za seoski turizam.

Ovom cestom godinama je išao samo onaj tko mora. No Milana, Zvonko i njihova djeca tu žele živjeti i širiti posao pa iskorištavaju već drugu europsku potporu za ruralni razvoj, ovaj put za seoski turizam.

- Prvo računamo na lovce, ovo je kraj dosta bogat divljači. Već smo imali upita, ali nismo imali pripremljen teren, objašnjava Zvonko Berger.

Do jeseni, s odobrenih nepovratnih 50 tisuća eura, u nekad napuštenoj kući uredit će četiri apartmana, a taj će posao biti dodatak onomu u čemu već imaju iskustva, stočarstvu.

- Turizam je kuća i sve to, a ipak možeš i prodati nešto u smislu janjetine, teletine. Mislim da će se to jako dobro uklopiti, kaže Milana Knežević.

Najprije su imali samo zemlju, a prije nepunih pet godina s prvom je potporom stiglo i prvih sedam goveda.

- Da zemlja ne propada i da ne zarasta, odlučili smo je očistiti i početi se bavit angusima, priča Milana.

Nezahtjevna mesna pasmina uživa na bilogorskim pašnjacima zajedno s Milaninim konjima.

Danas je stado gotovo pet puta veće, a budući da ga, zajedno s posjedom, žele i širiti, prijavili su se i na županijski poziv za nepovratne potpore u poljoprivredi.

- U tri mjeseca javnog poziva ukupno je stiglo 90 prijava, od toga polovica za područje grada Grubišnog Polja, rekao je Boris Tomšić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na raspolaganju je poljoprivrednicima 15 mjera vrijednih oko 4 milijuna kuna, koje se, uz osiguranje usjeva ili kupnju zemljišta, mogu iskoristiti i za pripremu dokumentacije ili, primjerice, certificiranje ekoloških nasada.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/poljoprivreda-i-seoski-turizam-ozivljavaju-dapcevacke-brdane-1933357

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.