Nautički turizam na Murteru lovi pretpandemijske rekorde?

Nautički turizam na Murteru lovi pretpandemijske rekorde?

Gust je i turistički promet, resorna ministrica Nikolina Brnjac istaknula je da je ostvareno dva milijuna dolazaka deset dana ranije nego u 2020. Jedan od glavnih aduta ovogodišnje sezone je nautički turizam.

Na otoku Murteru približavaju se pretpandemijskim rekordima.

- Turistička sezona je sve bolja! Povećava se broj plovila na godišnjem vezu,a vraćaju se i stalni gosti, koji ovdje drže svoje brodove. U marinu se "uselila" i nova čarter flota, što će dodatno povećati tranzit gostiju. Prazni vezovi iza nas svjedoče koliko nautičara u ovome trenutku uživa u blagodatima jadranskog plavetnila, izvještava novinar Hrvoje Gunjača za Dnevnik HTV-a.

Raj za nautičare u murterskom i kornatskom akvatoriju, nadopunjuje i gastronomski raj nadomak marinama, a poznato je da nautičari ne štede novac za potpuni užitak! Boravak na plovilima uz to im potiče im i osjećaj sigurnosti u ova pandemijska vremena. Brojevi i dalje rastu. Gosti žele iskoristiti prošlogodišnji booking, ali ima mnogo novih rezervacija. Najave su vrlo dobre sve do konca listopada!

Nautičari u ovome trenutku mogu doputovati u Hrvatsku bez teškoća i to je jedan od glavnih preduvjeta za nastavak nautičke sezone u plusu. Svima je još uvijek u svježem sjećanju lanjski naprasni prekid sezone u kolovozu - zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Stoga se i dobre najave izgovaraju - oprezno.

Dočekuju ih na otoku raširenih ruku. Vjerni su im nautičari gosti. Kažu domaći: ako se po jutru dan poznaje, bit će ovo dobra nautička sezona.

- U prvih 5 mjeseci na ostvarenju smo u odnosu na 2019. - 80 posto, kaže Mateja Bašić, direktorica TZ-a općine Murter-Kornati.

- Pogledajte ovo mjesto. Predivno je! Trebate ga posjetiti. Savršeno je!, rekao je Jan iz Češke.

Slobodnog mjesta pod jedrima, u ovoj marini, više nema.

- To znači da su o ovom trenutku svi čarter brodovi vani, kaže Zrinka Vojak Bunjevac, voditeljica prodaje u marini u Murteru.

Sunčani labirint mora i otoka Murterski je turistički adut.

- Kornati su uvijek bili spoj ljudskog rada i surove prirode, zato oni i dandanas imaju tu vrijednost, rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP-a Kornati.

Dodali bi Murterini: jedan su oni od njihovih aduta. Ima ih još, ističu gastronomiju! Ugoditi se trude gurmanima i znatiželjnima.

- Pripremio sam našu izvedenicu sipe, boba i koromača. Siromašan tanjur iz naše povijesti, ali smo ga malo prilagodili da izgleda atraktivno, kaže chef Vjeko Bašić, vlasnik konobe, Murter.

Znaju otočki šefovi: nautičari su gosti istančana ukusa.

- Žele najbolje, žele najkvalitetnije, žele autohtono i ne pitaju za cijenu, priča World Master Chef Damir Sertić, glavni kuhar u restoranu, Murter.

Samo superlative koriste za omiljeno im ljetno odredište.

- Izvrsni restorani. Bezbroj lokacija za obići: otoci, uvale. Prekrasno more i odlično vrijeme - bolje nego u Austriji, nasmijano će Reinhard Labugger, nautičar iz Austrije.

Lipanj je obradovao sve koji na Murteru od turizma žive.

- 7. i 8. mjesec će se odraditi, vrlo nam je bitan 9. i 10. mjesec kad je zapravo najbolji promet u marinama, kaže Boris Ninić, direktor marine u Betini.

Nautičari pune brojne blagajne. Znatno izdašnije od prosječnog hrvatskog gosta, koji potroši oko 79 eura dnevno.

- Nautičari koji su čarter gosti, oni troše 183 eura dnevno, dok nautičari koji imaju plovila u vlasništvu troše 126 eura dnevno, objašnjava Davor Antica, viši stručni suradnik za turizam u HGK - Županijska komora Šibenik.

No, za povratak nautičkog turizma na stare staze, preduvjet je besprijekorna epidemiološka slika Hrvatske.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/nauticki-turizam-adut-sezone-2196213

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.