Održan 111. Plivački maraton Šilo - Crikvenica - Prijave zatvorene u rekordnih 50 minuta, a pobjednik je stazu isplivao u 41:13 minuta

Održan 111. Plivački maraton Šilo - Crikvenica - Prijave zatvorene u rekordnih 50 minuta, a pobjednik je stazu isplivao u 41:13 minuta

Sve se pomalo mijenja, ali plivački maraton se održava već 111 godina. Kao i svake godine, tradicionalni se maraton Šilo – Crikvenica održao u nedjelju, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice.
 
Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima. Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja sve veći broj natjecatelja. Ove godine, nažalost kao i prošle, ovo tradicionalno događanje moralo se uskladiti s epidemiološkim mjerama za sportska događanja te je donijeta odluka o ograničavanju broja prijava pa je na maratonu moglo sudjelovati samo 111 sretnika koji su uspjeli najbrže zaključiti online prijave.
 
Naime, prijave su otvorene 2. kolovoza točno u 12 sati te su u nepunih 50 minuta i zatvorene, jer se prijavio maksimalno mogući broj sudionika. Nakon provjere prijava pojavila se mogućnost za popunjavanje dodatnih 5 mjesta, što je realizirano nepunih 3 minute od drugog otvaranja prijava. Obzirom da su prijave zaključene u rekordnom roku, bilo je vidljivo da su svi prijavljeni sudionici itekako motivirani i stigli fizički spremni za dobar rezultat.
 
Na maraton je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no bilo je sudionika i iz Slovenije, Slovačke, Italije, Francuske i Srbije. Među njima je čak 13 maloljetnika, koji su mogli pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2012. godine i došao je iz Slovenije. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni francuski 72-godišnjak! Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine sudjeluju tri 3-člane obitelji. Čak su na maraton stigli i blizanci Maj i Svit, 14-godišnjaci iz Slovenije. Utrku vole i žene, kojih se uspjelo prijaviti 25 u raznim dobnim kategorijama.
 
Start je plivačima iz mora tradicionalno označen od strane glavnog suca točno u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj je bio postavljen u centru Crikvenice uz zapadni lukobran, što je nakon niza godina prvi puta da nije na samom Gradskom plivalištu. Razlog za promjenu ciljne ravnine je velika dogradnja gradske luke, zbog čega se moralo premjestiti cilj. Završetak natjecanja službeno je označen u 11:30 sati. Dužina plivačke staze iznosila je 3.500 m, a maraton se organizirao po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja uvijek provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci su se natjecali istodobno, ali su se rezultati ocjenjivali posebno, i to u sljedećih 18 kategorija:
 
1. Apsolutna kategorija (muški)
2. Apsolutna kategorija (žene)
3. Kategorija do 15 godina (muški)
4. Kategorija do 15 godina (žene)
5. Kategorija od 16 do 19 godina (muški)
6. Kategorija od 16 do 19 godina (žene)
7. Kategorija od 20 do 29 godina (muški)
8. Kategorija od 20 do 29 godina (žene)
9. Kategorija od 30 do 39 godina (muški)
10. Kategorija od 30 do 39 godina (žene)
11. Kategorija od 40 do 49 godina (muški)
12. Kategorija od 40 do 49 godina (žene)
13. Kategorija od 50 do 59 godina (muški)
14. Kategorija od 50 do 59 godina (žene)
15. Kategorija od 60 i više godina (muški)
16. Kategorija od 60 i više godina (žene)
17. Najbolji plivač s prebivalištem na području Grada Crikvenice (muški)
18. Najbolja plivačica s prebivalištem na području Grada Crikvenice (žene).
 
Rekord staze nije oboren i dalje ga drži Slovenac Rok Kerin, a iznosi 39:23 min.
 

 

 

 

Pobjednik 111. Plivačkog maratona Šilo - Crikvenica je Talijan Marco Urbani s vremenom 41:13 min i minimalnom prednošću pred još trojicom plivača. Nekoliko metara za Talijanom u cilj je ušao Damian Gardašanić iz Rijeke (41:46), a treće mjesto je osvojio Vito Lončarić iz Zagreba (41:49) te četvrto Vili Sivec iz Zaboka (41:51). Ostali natjecatelji su u cilj počeli ulaziti tek nakon 3 minute od prve četvorice plivača!
 
U ženskoj konkurenciji dogodila se vrlo neobična situacija. Naime, dvije plivačice su u cilj ušle zagrljene te su zajedno svojim rukama dotakle mjernu ploču. Ipak je jedna bila malo brža – Marzia Di Giovanni iz Trsta (ITA) s vremenom 47:37 pa je druga njena sunarodnakinja Silvia Canazza iz Padove s vremenom 47:38. Prva hrvatska plivačica Lucija Hađina osvojila je treće mjesto s rezultatom 52:01.
 
Najbrži Crikveničanin opet je bio Ivan Peko-Lončar koji je zauzeo ukupno 6. mjesto od 106 plivača koliko ih stiglo na cilj, a najbolja Crikveničanka je isto kao i prošle godine bila Ira Tasić s vremenom 1:02:22. Oboje su popravili svoje prošlogodišnje rezultate. Najdugovječniji domaći plivač Petar Ivančić maraton je završio u odličnom vremenu 1:06:28, čime je osvojio ukupno 33. mjesto te treće mjesto u kategoriji M 60+. Među Ivana i Petra još se „ugurao“ Crikveničanin Damir Peko-Lončar (Ivanov tata) s vremenom 58:44. Ivan je bivši plivač, ali ima i druge zanimacije poput planinarenja (osvojio je mnoge vrhove, među kojima Mont Blanc, Grossglockner, Matterhorn). Koliko je omiljena ova dionica među domaćim plivačima svjedoči činjenica da se prijavilo i utrku završilo ukupno 16 domaćih plivača i plivačica. Ukupno je utrku isplivalo 81 muškaraca i 25 žena, a samo pet prijavljenih sudionika zbog privatnih razloga nisu u poretku jer su odustali.
 
Organizator 111. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Suorganizatori: PŠRD "Arbun" Crikvenica, ŠRK "Oslić" Selce, ŠRD "Lovrata" Dramalj, ŠRD "Tunera" Jadranovo, ŠRK "Čikavica" Šilo, Jedriličarsko društvo "Val", KPA "Crikvenica", CPK, Vaterpolo klub „Crikvenica“.
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Lučka kapetanija ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk, "Eko-Murvica" d.o.o.
 
Detaljnije informacije te tablice sa svim rezultatima 111. Plivačkog maratona Šilo-Crikvenica možete pronaći na web stranici www.rivieracrikvenica.com i na Facebook stranici Plivački maraton Šilo – Crikvenica. 
 
Svi plivači i plivačice su najavili svoj ponovni dolazak pa se vidimo dogodine 15. kolovoza u Crikvenici!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.