U Ninu je u izdanju TZ grada Nina predstavljeno drugo dopunjeno izdanje "Ptice Ninske lagune"

U Ninu je u izdanju TZ grada Nina predstavljeno drugo dopunjeno izdanje "Ptice Ninske lagune"

U Nin je u izdanju Turističke zajednice grada Nina 1. ožujka predstavljeno drugo dopunjeno izdanje "Ptice Ninske lagune"- priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, koautora dr. sc. Gordana Lukača i dr. sc. Marije Dejanović. Priručnik u nakladi od 1.000 primjeraka realiziran je financijskom potporom Raiffeisenbank Austria d. d. Zagreb i Solane Nin. Kao najava predstavljanja knjige o pticama u Ninu može se simbolično povezati sa boravkom jednog plamenca koji je očito na proputovanju sletio blizu trščaka uz Kraljičinu plažu gdje je na radost Ninjana boravio nekoliko dana.

 Tomislav Ćurko, predsjednik Turističke zajednice grada Nina izrazio je podršku izdavanju priručnika, pozdravio okupljene prijatelje prirode i pohvalio dosadašnje aktivnosti povezane za očuvanje prirodnih ljepota Nina koje provode ninski turistički djelatnici. 

Predstavljanje je prigodnim govorom otvorila koautorica Marija Dejanović, ujedno i direktorica Turističke zajednica grada Nina koja je zahvalila volonterima, donatorima te okupljenima što su pomogli u izdavanju još jednog djela i što prepoznaju važnost očuvanja okoliša. Cilj priručnika je nastavak edukacijskih procesa najmlađih stanovnika na području Nin rivijere kako bi se na što bolji način vrednovao i štitio širi prostor lagune i Ninskog zaljeva koje predstavlja jedinstveno stanište u našoj zemlji. Ciljna skupina kojima je namijenjen priručnik "Ptice Ninske lagune su upravo učenici kao budući nositelji turističkog razvoja grada Nina i okolice i koji će s ekološkim znanjem biti dobri čuvari ovog jedinstvenog prostora koje prepoznaju ptice koje ovdje borave. Kako je poznato prvo izdanje priručnika podijeljeno je učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin, te područnim školama u Zatonu, Ninskim stanovima i Vrsima. Ovog će puta najveći broj od 350 primjeraka ovog drugog izdanja priručnika će biti uručeno Osnovnoj školi "Privlaka" za učenike i nastavnike u matičnoj školi u Privlaci i područnoj školi u Viru.

Ravnateljica Osnovne škole "Privlaka" Verica Škibola zahvalila se na donaciji priručnika: "Učenici će cijeniti ovaj poklon i radujem se proučavanju ptica Ninske lagune i šireg područja."

Prigodom predstavljanja poznati ornitolog i biolog Gordan Lukač održao je predavanje: "O ugroženim i rijetkim vrstama ptica Ninske lagune". Koautor Lukač je istaknuo: "Zahvaljujem gospođi Mariji Dejanović na predanom radu i zalaganju prilikom izrade ovog priručnika. Velika mi je čast biti dio ove priče koja će za buduće generacije očuvati prirodu. Smatram da će priručnik popularizirati ovo područje." Recenzentica mr. sc. Morana Bačić naglasila je: "Priručnik će biti od velike koristi za širu populaciju koja će detaljnije upoznati područje Nina. U priručniku je spojeno ogromno znanje kojim raspolaže profesor Lukač, a gospođa Dejanović je vješto prilagodila priručnik na razumljiv način široj publici. Vjerujem da će u budućnosti priručnik biti preveden na engleski i njemački jezik."

Autor: Boris Kačan

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.