Međimurje je i dalje perjanica kontinentalnog turizma - u ožujku i travnju održat će se festivali, keramike, čipke i cekera

Međimurje je i dalje perjanica kontinentalnog turizma - u ožujku i travnju održat će se festivali, keramike, čipke i cekera

Međimurje je i dalje perjanica kontinentalnog turizma - u ožujku i u travnju održat će se festivali, keramike, čipke i cekera, najavljeno je to na press konferenciji održanoj nedavno u Međimurskoj palači turizma. Festival keramike održat će se u Općini Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja. Na sve festivale iz Terma Sveti Martin besplatno će voziti hop-on hop off autobus.

Predstavljeni Festivali baštine – keramike, čipke i cekera održat će se u sklopu projekta ADRIONET vrijednog gotovo 10 milijuna kuna.Projekt koji je počeo u 2020. godini dio je Jadransko-jonske mreže autentičnih sela – ADRIONET, a sufinanciran je iz INTERREG V-B kao Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.- 2020. Cilj projekta je uspostaviti ADRION - Transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

U fokusu je projekta kvaliteta života i dobrobit lokalnog stanovništva te privlačenje i zadovoljstvo turista. Oživljavanje lokalnih tradicija i identiteta, upoznavanje eno-gastronomije, podizanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša, otpornost na klimatske promjene, produktivna valorizacija znanja i sve integrirano je u koncept „gostoljubive zajednice“ u kojoj zajednica i sama preuzima ulogu pokretača lokalnog razvoja - ističe voditeljica projekta ADRIONET Maja Golubić, viša stručna suradnica Javne ustanove REDEA.

Kao dio razvoja koncepta „gostoljubive zajednice“, u sklopu projekta bit će održani Festivali baštine s ciljem očuvanja lokalnog tradicijskog identiteta i promocijom kulturne baštine. U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, TZ Općine Nedelišće i TZ Općine Štrigova, LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura Drava. U te tri općine održat će se tri festivala: Festival keramike u Općini Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja.

Želimo Međimurje ucrtati na kartu transnacionalne mreže autentičnih sela svojom baštinom, kulturnom i prirodnim ljepotama kojima se ponosimo.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio da je Međimurje u ovom projektu zajedno sa partnerima iz 7 europskih zemalja, a nositelj projekta je Italija.

Općina Štrigova već je dobro prepoznatljiva kao vinska regija, no uz nju je vezana i bogata povijest izrade keramike koja se njeguje dugi niz godina. Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik kazao je da će Festival keramike biti vjetar u leđa namjeri da se uključe u europsku asocijaciju gradova keramike.

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Nedelišće Anita Novak objasnila je značaj festivala za Općinu Nedelišće: „Cekar kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekara je vještina koja više od stoljeća živa na području općine Nedelišće, a posljednjih godina doživljava pravu renesansu i vraća se na velika vrata. Ovaj simbol Općine je vrijedna tradicija koja itekako zaslužuje svoj festival i posebno nam je drago što se ovaj festival po prvi puta održava baš ove godine, kada smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.“

Ponosna što će svetomarska čipka dobiti na svojoj prepoznatljivosti je načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja je naglasila da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići i na razini Europe kao važan segment međimurske turističke ponude. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Iz Terma Sveti Martin besplatno će voziti hop-on hop off autobus koji će goste dovoditi na festivale, dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija međimurska su sela u koja je dobro očuvana nematerijalna kulturna baština koja će se kroz festivale predstaviti lokalnom stanovništvu i široj zajednici. Keramika, cekari i čipka ujedno su i izvrsni turistički proizvodi koji obogaćuju turistički potencijal Međimurja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.