U Hrvatskoj trenutno boravi nešto manje od 700 tisuća turista, 2022. godina bi mogla dobra i kvalitetna

U Hrvatskoj trenutno boravi nešto manje od 700 tisuća turista, 2022. godina bi mogla  dobra i kvalitetna

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Dnevniku Nove TV izjavila je da je turizam krenuo dobro i kvalitetno i da je dosad u Hrvatskoj ostvareno više od 26 milijuna noćenja i oko 6 milijuna dolazaka, te da smo već sad na 94 posto u noćenjima i 84 posto u dolascima u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Dodala je i da u Hrvatskoj trenutno boravi nešto manje od 700 tisuća turista, najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najviše turista, uz domaće, dolazi tradicionalno iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, čemu pridonosi i to što je Hrvatska i autodestinacija.  Ministrica je naglasila da bi cijela turistička godina mogla biti izuzetno dobra i kvalitetna. 

 „Razgovaram s hotelijerima i iznajmljivačima, dobre su brojke, početak godine je bio dobar, nadamo se da će turistička godina tako i završiti.  

Prema podacima HNB-a od petka za prvo tromjesečje ove godine prihodi od stranih turista 2 posto bolji u odnosu na 2019. „Govorimo za siječanj, veljaču i ožujak. A svakako da se to nastavlja“, dodala je. 
Naglasila je i važnost kvalitete usluga. „Ukoliko imate podizanje cijena bez kvalitete, to neće biti dobro, to je jedan indikator koji nam mora biti važan“, poručila je.
 
Rekla je i da Strategija razvoja održivog turizma ide u smjeru cjelogodišnjeg turizama:
 
„I kroz naš Nacionalni plan oporavka i otpornosti raspisivat će se krajem osmog mjeseca natječaji za javnu, ali i privatnu turističku infrastrukturu, tu se ide u smjeru različitosti turističkih proizvoda na obali i kontinentu“, rekla je Brnjac,  izdvojivši za primjer lječilišni turizam na Kvarneru. Dodala je da je cilj kroz cijelu godinu imati radnike.   Također ministrica je istaknula vezano uz iznajmljivače da se mora vidjeiti razlika između iznajmljivača kuća i hotelijera.  
„To je prepoznato i u našoj Strategiji razvoja održivog turizma, ali i Europska komisija direktivom short-term rentals ide u značajne izmjene“, zaključila je ministrica.
Izvor: PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.