Trakošćan, najromantičniji dvorac Hrvatskog zagorja, uskoro dobiva nove atrakcije - uspinjaču, most preko jezera, dizalo za invalide

Trakošćan, najromantičniji dvorac Hrvatskog zagorja, uskoro dobiva nove atrakcije - uspinjaču, most preko jezera, dizalo za invalide

Nema razloga da ovih dana ne posjetite dvorac Trakošćan, jer i takav s velikim radovima oko jezera posebno je mjesto za užitak u razgledu postava muzeja ali i okoliša koji nikada više neće biti takav kakav je danas, s jezerom pretvorenim u zelenu livadu i dijelom novih atrakcija koje su već izgrađene. A upravo tim novim atrakcijama - pješačkim stazama i drvenim mostovima, mostom preko jezera i uspinjačom za osobe s otežanim kretanjem Dvor Trakošćan planira privući još veći broj posjetitelja u ovaj najromantičniji dvorac Hrvatskog zagorja, poznat turistima iz cijeloga svijeta. Naime, s investicijom koja je tijeku, Muzejska ustanova Dvor Trakošćan radi dosad najveći iskorak u modernizaciji i povećanju pristupačnosti dvorcu i jezeru svim kategorijama posjetitelja.

Dvor Trakošćan u ovim post-pandemijskim vremenima bilježi začuđujuće rezultate navodi ravnatelj Adam Pintarić. Umjesto očekivanoga porasta u prvih pet mjeseci 2022., u odnosu na prošlu 2021. godinu zabilježen je pad prihoda zbog manjeg dolaska odraslih posjetitelja, iako je ukupni broj posjetitelja zbog većeg dolaska grupa školske djece ipak neznatno povećan. U 2021. kada je u prvih pet mjeseci dvorac posjetilo 16.792 odraslih i 2.559 djece ukupni prihod od prodaje ulaznica iznosio je 685.140,00 kuna dok je u 2022. za isto razdoblje od siječnja do kraja svibnja s 12.287 odraslih i 8.606 dječjih ulaznica ostvaren ukupni prihod u iznosu 626. 961,50 kuna.
Slično je bilo i u lipnju ove godine kada je ukupni broj dolazaka iznosio 30.850 od čega je broj odraslih osoba iznosio 15.277, a djece 15.573, u odnosu na 2021. godinu kada je ukupni broj dolazaka iznosio 25.507, od čega je 21.250 bilo odraslih i 4257 djece.

Ravnatelj muzejske ustanove Dvor Trakošćan navodi i da je muzej bolje poslovao za vrijeme pandemije te je u 2020. godini ostvario povećanje dolazaka u odnosu na 2019.. On smanjenje interesa posjetitelja za dvor Trakošćan danas vidi kao posljedicu rata u Ukrajini, tj. povećanoj nesigurnosti zbog ekonomske krize i inflacije, povećanju cijena goriva ali i radova na izmuljivanju jezera zbog čega u njemu nema vode te nedostaje taj dio ukupne turističke atrakcije. No, uskoro bi se sve to trebalo vratiti na staro, jer radovi traju, a investitor Hrvatske vode s izvođačima najavljuje završetak radova najkasnije do kraja godine.

 Dvor Trakošćan paralelno s radovima Hrvatskih voda na jezeru objavljuje i svoju novu investiciju koja će se odvijati u šest etapa i pridonijeti pristupačnosti dvorca i jezera i osobama s otežanim kretanjem i invalidima, a ujedno pružiti i nove atrakcije za sve posjetitelje, pa ravnatelj Pintarić o tome kaže:
- Projekt Prilagodba za pristup i kretanje osoba s teškoćama u kretanju dio je Strateškog plana Dvora Trakošćan u dijelu realizacije dodatnih atrakcija usvojenog na sjednici Muzejskog vijeća u studenome 2018., a trebao bi se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. U tom cilju izrađen je idejni projekt i ishođena lokacijska dozvola za svih 6 etapa. Prva etapa - uređenje sjevernog dijela pješačke staze s rekonstrukcijom postojećih drvenih mostova već je realizirana i predana na uporabu. Završeni su i projekti druge i treće faze i predani zahtjevi za građevinsku dozvolu - za pješački most preko jezera čime se skraćuje ruta na šetnici oko jezera i omogućuje obilazak i invalidskim kolicima  te za četvrtu fazu - uređenje južne pješačke staze oko jezera. U petoj fazi koja je već započela slijedi ishođenje dokumentacije za izgradnju uspinjače i izgradnja koja bi trebala početi nakon ishođenja građevinske i drugih dozvola krajem kolovoza odnosno početkom sjedeće godine. Paralelno radi se i na dokumentaciji za šestu fazu - ugradnju dizala i podiznih platformi u samom dvorcu.

Dvorac i jezero unatoč radovima koji su u tijeku ili se očekuju i dalje su atrakcija koje se ne smije propustiti, osobito u ovim ljetnim mjesecima kada nam je svima potrebno odredište za bijeg iz svakodnevne vreve i sparine. I dvorac i posebno park šuma i šetnica oko jezera koje je i sada, iako pomalo nalikuje na zelenu livadu iznimno atraktivno, pravo su mjesto za osvježenje i kontakt s prirodom od koje se sve više udaljujemo.
Svjež zrak, povjetarac u kosi, leptiri, pjev ptica sve to atrakcije su koje se ne trebaju posebno platiti - dok se ulaz u park, radi evidencije posjetitelja, naplaćuje samo jednu kunu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.