Izaslanstvo Međimurske županije - županije Zrinskih, obišlo kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana”

Izaslanstvo Međimurske županije - županije Zrinskih, obišlo kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana”
Na poziv župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcom i pročelnicama Međimurske županije Petrom Vadljom i Petrom Strahijom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom i ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan u utorak, 8. studenoga obišlo je kulturno-turističku rutu „Putovima Frankopana“.
 Župani Zlatko Komadina i Matija Posavec potpisali su Sporazum o suradnji i povezivanju na projektu „Putovima Frankopana“ u Dvorcu Nova Kraljevica.

U cilju očuvanja povijesne i kulturne baštine i ostavštine plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, Primorsko-goranska županija, kao županija Frankopana, i Međimurska županija, županija Zrinskih, razvijat će zajedničke projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove kroz obnovu infrastrukture i podršku kulturnim manifestacijama. obogaćivati ​​kulturnu i turističku ponudu u županijama. Kao prvi korak u suradnji najavljeno je gostovanje izložbe „Upoznajmo Frankopane“ u Muzeju Međimurja Čakovec u travnju 2023. godine, u povodu Dana Međimurske županije, koji se obilježava u spomen na dan pogibije Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana. 

Projekt Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” proglašen je jednim od najboljih po ocjenama hrvatske javnosti na nedavnom izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija i Predstavništva EU parlamenta u Hrvatskoj. Projekt je inspiriran ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopana koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća stolovala na području Primorsko-goranske županije. Kulturna ruta donijela je sanaciju, obnovu i vraćanje života u 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa.

Kompleks Starog grada Zrinskih u Čakovcu najveći je profani spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra. Ime Zrinski dobio je prema poznatoj obitelji hrvatskih banova i neustrašivih ratnika - branitelja granica ugarsko-hrvatskog kraljevstva od prodora Osmanlija, obitelji Zrinski. Od 1954. godine u Starom gradu djeluje Muzej Međimurja Čakovec. Zrinski i Frankopani bili su tijesno povezani obiteljskim i političkim vezama. Ana Katarina Frankopan bila je supruga Petra Zrinskog i sestra Frana Krsta Frankopana. Sve trojice pripadale su krugu vezanom uz Zrinsko-frankopansku pobunu zbog koje su tragično završile.

Posjet se nakon Kraljevice nastavio obilaskom Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objekta za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.