Srpanj na Cresu u znaku brojnih događanja

Srpanj na Cresu u znaku brojnih događanja

Za vikend vas na najveći hrvatski otok poziva Creska ovca, atraktivno događanje u Orlecu u sklopu kojeg nastupaju i poznati Gustafi. Tijekom srpnja se nastavljaju i Creska butega, besplatne vođene ture i Klapske večeri otoka Cresa, a započinju svjetski poznate Lubeničke glazbene večeri i Cres Summer Jazz Nights. Očekuje nas i Teatar na Pjaceti te Ljetni karneval.

U subotu, 8. srpnja u Orlecu se održava jubilarno, 15. izdanje manifestacije „Creska ovca“, kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce (pramenke) kao autohtone pasmine. Zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, moglo bi se reći i poludivlje, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva, a hrani se samoniklim biljem kojim otok obiluje. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina, ali i creski ovčji sir. Organizatori iz udruge creskih ovčara Pramenka za posjetitelje pripremaju atraktivan program u sklopu kojeg će se moći upoznati i saznati više o creskoj ovci, razgledati kolekcije ovaca kao i pratiti vrlo zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca. Birati će se i najbolji ovan, a manifestaciju će pratiti bogati gastro program i ponuda autohtonih proizvoda. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će popularni Gustafi.

U srpnju se nastavljaju i Creska butega, besplatne vođene ture „Cres City Tours for Everyone“ i Klapske večeri otoka Cresa koje su već u lipnju privukli veliku pažnju posjetitelja. Tako će i tijekom srpnja, posjetitelji moći uživati u klapskoj pjesmi svakog ponedjeljka, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“ svakog utorka i petka na glavnom gradskom trgu, a besplatne vođene ture povest će ih u šetnju gradom Cresom svakog utorka.

Srijede su dan za „Ovčje ludorije“ u organizaciji Rute Cres pa se tako svake srijede s početkom u 10:00 sati održavaju radionice filcanja vune za djecu, a s početkom u 19:00 sati radionice filcanja vune za odrasle.

Srijede su u srpnju rezervirane i za jazz večeri jer 12. srpnja kreće ciklus koncerata Cres Summer Jazz Nights koje će sve do 16. kolovoza putovati otokom, uz koncerte 12. srpnja u Cresu, 19. srpnja u Martinšćici, 26. srpnja u Lubenicama, 2. kolovoza u Valunu, 9 . kolovoza u Belom i 16. kolovoza u Cresu.

Valun Summer Nights nastavljaju ciklus koncerata u petak, 7. srpnja kada će nastupiti duo Romana & Josip s početkom u 21:00 sat, a ovo pitoreskno mjesto ugostit će i događanje „Samo za decu na dige“ u sklopu kojeg će se 14. srpnja održati predstava „Tončić Petešić“ GKL-a Rijeka.

Od 13. srpnja u gradu Cresu, na šarmantnom malom trgu Pjaceta, započinje još jedno izdanje popularnog događanja „Teatar na Pjaceti“. U sklopu ovogodišnjeg Teatra na Pjaceti 13. srpnja održat će se predstava za djecu „Tončić Petešić“ GKL-a Rijeka, 16. srpnja predstava za djecu „Tunja“ Kazališne skupine Ivana Brlić Mažuranić, 17. srpnja predstava za odrasle „Kalafat i batana“, 18. srpnja predstava za odrasle „Samo jedna žena“ Gala Teatra, 19. srpnja predstava za djecu „Bajke…i još nešto“ Kazališta Virovitica, 21. srpnja predstava za djecu „Zbrko i Oli“ RI Teatra i 22. srpnja predstava za odrasle „Ljubav je na vrelu“ RI Teatra.

Petak, 14. srpanj obilježit će svečano otvaranje, 34. po redu, izdanja popularnog creskog festivala Lubeničke glazbene večeri koji u bajkovite Lubenice svakog petka dovodi vrhunske glazbenike. Na svečanom otvorenju će se izvesti opereta Grofica Marica u produkciji HNK Varaždin i Opere bb iz Zagreba uz dirigenta Igora Vlajnića i režisera Dejana Jakovljevića. U petak, 21. srpnja održat će se koncerta guitar trija „Evocacion“ koji čine Lovro Petretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković), dok će petak, 28. srpnja ugostiti koncert mezzosopranistice Helene Lucić Šego uz pratnju Tajane Vukelić Peić na harfi. U petak, 11. kolovoza nastupit će Terezija Cukrov na pianu, a ovogodišnje Lubeničke glazbene večeri zatvorit će koncert Shiva Beyond Sound Trija. Ulaz na sve programe je slobodan, a počinju u 21:00 sat.

Subota, 15. srpnja rezervirana je za Creski ljetni karneval u organizaciji karnevalske udruge Vežgani i TZG Cresa. Ovo veselo događanje i ove će godine ugostiti brojne karnevalske grupe,  a do dugo u noć sve karnevaliste i brojne posjetitelje zabavljat će grupa Fiesta.

  1. srpnja u Vidovićima će se održati tradicionalna proslava sv. Ane – Anina, dok će 29. srpnja u Belom započeti Dani Tramuntane, koji atraktivna događanja u pitoreskni Beli donose i u kolovozu. Beli nudi atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljivu izložbu u muzeju Andrija Linardić.

Creski muzej domaćin je dvjema vrlo atraktivnim izložbama, tako se u renesansnoj palači Arsan, koja je dom Creskog muzeja, sve do kraja srpnja mogu razgledati izložbe „Plavica – tvornica za preradu ribe“ i „Blago pod površinom Kvarnera - mekušci u kvarnerskom podmorju“. Od početka kolovoza svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u izložbi "Kvarnerski motivi", koju priprema creski umjetnik Josip Pope.

Uz navedena događanja, brojni creski kafići i restorani organiziraju živu glazbu na svojim terasama.

Više informacija potražite na www.visitCres.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.