I ove godine Osječko-baranjska županija nastavlja višegodišnji trend povećanja turističkih rezultata

I ove godine Osječko-baranjska županija nastavlja višegodišnji trend povećanja turističkih rezultata

I ove godine Osječko-baranjska županija nastavlja višegodišnji trend povećanja turističkih rezultata, a osobito se ističu rezultati ostvareni u srpnju koji su najbolji ikada zabilježeni.  Tako je, između ostalog, u tom mjesecu broj noćenja 34 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok povećanje za svih sedam mjeseci iznosi 18 posto. Ukupne rezultate i kretanja u turističkom sektoru jučer je komentirala direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić.

– Do sada je 2022. godina bila rekordna godina u turističkom smislu, a ove brojke su znak da je kontinent počeo davati svoje rezultate tijekom visoke sezone definirane na nacionalnoj razini, odnosno tijekom ljetnih mjeseci. Velika je promjena da tijekom ovogodišnjeg srpnja bilježimo 60 % noćenja stranih gostiju, a 40 % domaćih, što je inače, u ostatku godine suprotno – kazala je Jurić.

Uz brojna događanja na području županije, gostima su na raspolaganju uvijek zanimljivi sadržaji poput gradskih i riječnih kupališta na Dravi i Dunavu, a i ostatak ljeta obilovat će različitim manifestacijama.

– Pred nama je Zemlja bez granica koja traje gotovo cijeli kolovoz, zatim Osječko ljeto kulture, Pile i trgec, jedna nova manifestacija koja se događa na području Baranje, ali i Slama Land Art koja slavi našu prirodnu baštinu i umjetnost. Ono što je jedna posebnost je Olimpijada starih sportova u Brođancima koja se održava krajem kolovoza, a sljedeće godine puni 50 godina – istaknula je Ivana Jurić.

Od početka ove godine u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 143.000 noćenja, što je, u odnosu na 2022. godinu, rast od 18 %, za isto razdoblje. Kad je riječ o dolascima primjetan je porast od 16 % u odnosu na prošlu godinu.

– Zanimljivo je da je porast broja noćenja osjetan podjednako u svim dijelovima županije, od Baranje, preko Osijeka, pa sve do Đakova i Našica. Osječko-baranjska županija bilježi jedan od najviših rezultata na području kontinenta, uz Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju koja je orijentirana na zdravstveni turizam te je vrlo visoko na ljestvici dolazaka i želja gostiju – naglasila je Jurić.

Kad je riječ o promociji destinacije i turističkog sadržaja, svih pet slavonskih županija organizirano je unutar klastera koji okuplja pet županijskih turističkih zajednica te će na predstojećim sajmovima nastupati zajedno. Tako će, u rujnu ove godine sve županije koje imaju plovne rijeke nastupiti zajedno na sajmu riječnog cruisinga u Hamburgu, s idejom predstavljanja ponude Dunava, Drave i Save. Naglasak klastera ove godine je na promociji vinskog turizma i povijesnih vinarija, kao jedne specifičnosti koju Slavonija i Baranja nude, jer je riječ o subjektima koji djeluju i više stotina godina, a u planu je i niz novih sadržaja, osobito u području outdoor turizma.

Porast broja dolazaka i noćenja treba pratiti i infrastruktura, prije svega u privatnom sektoru, ali i javnom, objasnila je Jurić te se u sljedećih nekoliko godina očekuje barem desetak većih smještajnih jedinica. Turizam na kontinentu razvija se na premisama održivosti, pri čemu je baza ponude koju Slavonija i Baranja nude, neposredan odnos gosta s domaćinom i zajednicom.

 

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.