Suncokrete ruralnog turizma osvojili Ekomuzej Međimurje malo i kuća za odmor Lina

Suncokrete ruralnog turizma osvojili Ekomuzej Međimurje malo i kuća za odmor Lina

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u Osijeku su dodijeljene tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu.

U konkurenciji 197 prijavljenog kandidata u 8 kategorija iz svih hrvatskih županija te prijavitelje iz Bosne i Hercegovine i Srbije, na jedanaestoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske  - Sunflower Award“, dvije zlatne povelje stigle su u Međimursku županiju. Međimurski turizam i dosezi u ruralnom razvoju ovjenčani su novim dvjema nagradama  - Suncokret ruralnog turizma – a zlatne povelje dodijeljene su Ekomuzeju Međimurje malo i kući za odmor Lina

Kuća Lina obitelji Lajtman, 2022. godine postala je prva hrvatska nositeljica prestižne oznake kvalitete Europske unije Ecolabel, a 30. studenoga na svečanosti u Osijeku, Lina dobiva i Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award za 2023. godinu u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava.

Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma – u kategoriji ruralnih turističkih projekata – dobio je i Ekomuzej Međimurje malo, koncept Turističke zajednice Međimurske županije kojim se razvija mreža zavičajnih interpretacijskih centara diljem našega kraja s ciljem prezentacije bogatog međimurskog kulturno-povijesnog nasljeđa te nematerijalne baštine.

Dodjeli nagrada nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, vlasnici kuće za odmor Lina Biserka i Zvonko Lajtman koji su ujedno i primili ovogodišnje zlatne plakete.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Dobitnike je - nakon višemjesečnog ocjenjivanja kandidata – proglasilo povjerenstvo Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja je s Osječko-baranjskom  županijom bila organizator svečanosti dodjele u Osijeku.

Ruralni turizam značajan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Ulaganje u međimurski turizam i promocija kulturne, povijesne, prirodne i enogastronomske baštine Međimurja tako je još jednom prepoznato od strane struke, a župan Matija Posavec najavio je daljnja ulaganja u znamenitosti Međimurja kroz kandidaturu brojnih projekata interpretacijskih centara diljem Međimurja, revitalizaciju dvorca Feštetić, te podršku inicijativama za povećanje smještajnih kapaciteta i organizaciju manifestacija kojima se promiču vrijednosti i identitet Međimurja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.