Čovik i more kroz vrijeme: Otvoren multimedijalni centar Općine Lopar

Čovik i more kroz vrijeme: Otvoren multimedijalni centar Općine Lopar

U Općini Lopar na otoku Rabu otvorio se Interpretacijski centar „Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara“. Inicijativa je to Turističke zajednice Općine Lopar koja ovim centrom želi doprinijeti očuvanju, zaštiti i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, što će biti temelj za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara.

Ovom vrijednom inicijativom htjela se očuvati ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načine lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki s područja Lopara, jelovnik s tradicionalnim receptima ribljih jela. Načini pripreme jela snimili su se te postavili na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima. Tako će u multimedijalnom centru "Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara", posjetitelji imati priliku uroniti u fascinantan svijet života na otoku, gdje svaki vid svakodnevice prožima međuovisnost s morem.

Prva soba, posvećena povijesti, otvara prozor u prošlost, predstavljajući Lopar kroz ključne povijesne događaje na otoku Rabu, ali i širem jadranskom i mediteranskom prostoru. Raznolikost gospodarskih grana poput stočarstva, ribarstva i brodogradnje svjedoči o bogatstvu i dinamici otočnog života tijekom stoljeća.

Druga soba, fokusirana na plovila, oruđa i tehnike ribarstva, oživljava priče o pomorskim putovanjima i raznolikosti ribarskih praksi kroz vremenski raspon, od tradicionalnih brodica do suvremenih tehnologija. Poseban naglasak stavljen je na povijesne načine lova, poput lova na tune i male plave ribe, uz predstavljanje različitih ribarskih tehnika i oruđa.

Treća soba, nazvana "Čovik i more", istražuje život na otoku kroz prizmu mora. Teškoće i nesreće s kojima su se suočavali pomorci i ribari postaju jasne, ističući neizvjesnosti koje su pratile odlaske na more. Vjerski običaji, zavjeti i darovi postaju izraz poštovanja prema moru, a priče iz prošlosti čuvaju uspomenu na stradale, podsjećajući na važnost poštovanja prema moru i ljudskom životu.

Završna soba, posvećena kuhinji, donosi okuse i mirise tradicionalne prehrane otočana. Ovisnost jelovnika o prirodnim uvjetima prostora, uz tradicionalne metode očuvanja hrane poput sušenja ribe, stvara jedinstvenu kulinarsku baštinu.

“Otvorenje multimedijalnog centra "Čovik i More – Ribarska i pomorska baština Lopara" predstavlja veoma važan korak u zaštiti i promicanju kulture i kulturnog naslijeđa Lopara i otoka Raba. Sada na jednom mjestu, svi mještani, kao i posjetitelji našega otoka mogu svjedočiti prošlosti i bogatom naslijeđu Lopara. Otvorenjem Interpretacijskog centra dodatno ćemo obogatiti našu turističku ponudu i potaknuti turiste da istraže ljepotu našeg mjesta. Zahvaljujem se svima koji su bili dio realizacije ovog vrijednog projekta”, izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Centar će moći vjerodostojno zabilježiti već spomenutu bogatu povijest i naslijeđe koje karakterizira ovo područje. Ovaj projekt ima za svrhu stvaranje jedinstvenog središta koje će posjetiteljima pružiti dublje razumijevanje veza između ljudi i mora, naglašavajući važnost ribarske i pomorske baštine Lopara.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.