Nova nagrada međimurskom turizmu: Kući za odmor Lina nagrada za baštinu i održivost

Nova nagrada međimurskom turizmu: Kući za odmor Lina nagrada za baštinu i održivost
Međimurska kuća za odmor Lina u Preškovcu nagradom je Novog Lista, koju podupiru Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, proglašena Najboljim turističkim objektom za valoriziranje turističke baštine i održivog razvoja u Hrvatskoj.

Kuća u vlasništvu Biserke i Zvonka Lajtmana ovom je nagradom za održivost, iznova dokazala da i te kako zaslužuje certifikat Ecolabel koji je ponijela prva u Hrvatskoj. Parametri su čista priroda, briga o okolišu i očuvanje prirodnih resursa kao garancija kvalitete usluge i proizvoda. Ista je kuća nositelj Zlatne povelje „Suncokreta ruralnog turizma“, dodijeljenog ove godine u Osijeku. Povelju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“.

Vlasnici kuće od samog su početka, kažu, znali da žele kuću koja će biti spoj tradicionalnog i modernog, što je upravo ono na što se oslanja i usmjeren je kompletan međimurski turizam. Međimurje je, istaknuto je na dodjeli nagrade u Brodu na Kupi, „jedinstveni primjer optimalnog povezivanja svega što nam je dala priroda i čovjek nenametljivo nadogradio za potrebe modernog turista“.

- Osobno živimo u skladu s ekološkim principa i željeli smo takav način života približiti i drugima. Osim što primamo goste, radimo i ekološke edukacije za buduće generacije – kažu Lajtmani.

Drvena kuća na međimurskom vrhu Mohokosu,  koja više nije samo „kuća“ već primjer dobre prakse u razvoju ekološkog turizma, u cijelosti je ostavljena onakva kakva je nekoć sagrađena, rastavljena, potom restaurirana i iznova sastavljena uz dodatak elemenata suvremenosti a da pritom nije narušen njezin izvorni izgled. Kako ju predstavljaju na turističkom tržištu, „ to je kuća s dušom, gdje  jedini zvukovi dolaze od ptica, vjeverica i srna te ljubazne riječi dobrih ljude koji žive na prostoru tog, jednog od najviših vrhova Međimurja“.

Kuća za odmor Lina već je, kako od gostiju, tako i ekoloških stručnjaka te turističkih djelatnika, prepoznata kao najbolji primjer posvećenosti ekologiji i održivosti. Uzgoj hrane temelji se na održivim i ekološki prihvatljivim metodama po biodinamičkom procesu, korištenjem ekoloških materijala u obnovi smanjen je negativan utjecaj na okoliš.

Da je Međimurje na dobrom putu u svojem turističkom razvoju i ne odstupa od zacrtanih planova održivog turizma, dokaz su dosad već tri nagrade Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti. Hrvatska turistička zajednica Međimurje je proglasila najuspješnijom destinacijom kontinentalnog turizma, a najsjevernija hrvatska županija dobitnik je i oznake Suncokreta ruralnog turizma i četiri turističke nagrade „Simply the best“. Uz sva ova priznanja, Međimurje se dosad čvrsto  pozicioniralo na svjetskoj turističkoj karti, a predsjednik Turističke zajednice Međimurja, Rudi Grula, najavljuje da županijski turizam, uz bezrezervnu pomoć Međimurske županije, nastavlja istim smjerom, pozdravljenim od svakoga tko traži ekološki prihvatljivu i održivu destinaciju za odmor ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi.

- Odlučili smo se beskompromisno orijentirati na održivi turizam, što nije bilo lako kad su brojke u pitanju. To je turizam koji se razvija postepeno pa dok druge destinacije zbrajaju zaradu, vi ste sretni opstajete li. Međutim, strpljenje se isplatilo i danas je turizam u Međimurju razvijena gospodarska grana, koja svima uključenima donosi pristojan prihod, a on je svake godine i sve veći. Kvalitetan i posvećen rad na koncu uvijek donosi rezultat. Ruralna kuća Lina dobar je primjer, ali ima Međimurje i drugih aduta spremnih za izbirljivo tržište održivog turizma. Međimurje kao destinacija fokusirano je na ovaj vid turizma, dobro nam ide i ne namjeravamo ništa mijenjati, samo poboljšati ono najbolje što već imamo – zaključio je Rudi Grula.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.