Bujno proljeće i "Ovce koje piju more" u slatinskom turističkom raju - Pustari Višnjica

KSENIJA PLANTAK

Ljepota krajolika i sjajno osmišljena turistička priča razlozi su privlačenja sve većeg broja domaćih i stranih turista na poznato slatinsko turističko imanje Pustara Višnjica, nekada vlasništvo feudalnih obitelji Pejačević i Drašković, a danas obitelji Perković i Plantak. Za nedavna posjeta oduševila nas je pustara svojim skladnim okolišem i mirom. Okružena plodnim oranicama Slavonije ta slatinska oaza prekrasne prirode nudi posjetiteljima nostalgična sjećanja na djetinjstvo i čitavu lepezu doživljaja uz boravak školske djece, obitelji, raznih grupa posjetitelja te organiziranih skupina poslovnih ljudi.

U pustari možete timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, biciklirati obilježenim Ciklo – turističkim putevima uz rijeku Dravu i planinu Papuk, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske puteve. Višnjica je idealno mjesto za organizaciju svih vrsta svečanosti; proslave rođendana, crkvenih sakramenata, značajnih obljetnica… Smirujući pejzaži, karakteristična parkovna i ruralna arhitektura, vrhunska gastronomska ponuda i usluga, te razni sadržaji, predstavljaju savršenu kombinaciju s posebno uređenim vanjskim i unutarnjim prostorima za svadbene svečanosti.

Pustara Višnjica je 2011.godine osvojila prestižnu nagradu Europske komisije EDEN (European Destinations of Excellence) – Europska destinacija izvrsnosti, koja promovira; umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga, te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove, a na sve to posebno je ponosna suvlasnica Ksenija Plantak koja nam je rado ispričala današnju priču o Pustari koja kontinuirano radi tijekom cijele godine, a za razvojne planove koristi sredstva europskih fondova.

- Ako niste uz glavnu prometnicu vrlo teško ćete iz poslovanja ulagati u razvoj. Srećom mi smo uspjeli izdržati to teško razdoblje i sada već punim jedrima idemo naprijed uz sredstva koje nam omogućuju Mjere ruralnog razvoja i europski fondovi. Dobili smo prošle godine šest projekata koji su u provedbi, a ono što se promijenilo je da smo kroz Mjere otvorili farmu za tov junadi, dobili smo zemlju na dugoročni zakup, jer odlučili smo se za stočarstvo i proizvodnju hrane za stoku koja je u ekološkom režimu, također trebali bi otvoriti i naš put u polje kroz ljekovito bilje.

Uz sve to i obnavljamo objekt po objekt. Dobili smo sredstva za energetsku obnovu hotela koja je u tijeku, a ostali objekti kad ih obnovimo, bit će namijenjeni što za smještajne kapacitete, što za različite radionice. Želimo školu mladih pčelara, jer jedna smo od slatkih županija koje promoviraju proizvodnju ekološkog meda i tu vidimo svoju šansu za školski turizam, a tradicionalno imamo i nešto lovnog i tzv. svečarskog turizma.Naši jeleni lopatari, stado od 150 grla, ove godine nas obilaze jer je probilo ogradu i odlutalo i nalazi se u obližnjim šumarcima, ali nadamo se da će se sa zimom vratiti. Batat je na čekanju pripremljeno je sve za tvornicu za preradu batata i to u kombinaciji s ljekovitim ili samoniklim biljem koje je ovdje karakteristično i čekamo novu rundu fondova jer do sada to nije bilo moguće. Vlasnici smo dvije obitelji i odlučili smo se prvenstveno za stočarstvo i proizvodnju hrane za stoku, a sljedeći bi korak bila prerada batata koja nam je zapravo bila prvi posao i osobno mislim da treba što prije to nastaviti. Planiramo se posvetiti i povrtlarstvu, samo kad postojeći projekti budu odrađeni. Znamo da to ne može biti Provansa, ni Toskana ali neka bude barem naša lijepa Slavonija vrijedna turističke posjete i vrijedna ostanka mladih ljudi koji će ovdje graditi svoj život.

Zasad smo najviše u turizmu, stočarstvu, nešto i u agraru, a povrtlarstvo nam ostaje za neki novi eu projekt. Proizvodimo i dalje sadni materijal batata - ispričala nam je gospodarica imanja, Ksenija Plantak, a kako je u to vrijeme s FraMaFu festivalom u gostima i izložbom Stanka Ferića nazvanom "Ovce koje piju more", u organizaciji novinara Gorana Gazdeka, otpočela suradnja s Murterom, kazala je da je to ujedno i dobar povod za početak novih povezivanja i suradnje zelene i plave Hrvatske te da s velikim nestrpljenjem očekuju uzvratni posjet Murteru i njihovo predstavljanje murterskim prijateljima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.