Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma

Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma

Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma i u sinergiji svih u destinacijama takvom zahtjevnom gostu može pružiti vrhunsku uslugu i doživljaj, ocjena je međunarodnog stručnjaka za taj segment turizma iz Italije Renza Tomija uoči međunarodnog skupa o konjičkom turizmu u Bjelovaru. Taj će se skup s domaćim i stranim sudionicima u domaćinstvu Grada Bjelovara i u organizaciji Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske ENGEA Hrvatska u Bjelovaru održati 25. svibnja. Suorganizatori su Povijesna postrojba Bjelovarski graničari-Husari 1756 i Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja, a pokrovitelji ministarstva turizma te poljoprivrede, čiji se predstavnici očekuju na skupu.

Među više predavača na skupu će biti i Renzo Tomi, koji će se osvrnuti na stanje konjičkog turizma u Europi, o čemu uoči skupa za Hinu ističe da je to tržište i u svijetu i Europi jako veliko, pa tako primjerice samo ENGEA Italija ima oko 30 tisuća članova diljem svijeta.

"Hrvatska ima odlične uvjete za razvoj konjičkog turizma, uključujući očuvanu prirodu, prisutnu brigu o dobrobiti konja, stručno vođene konjičke udruge i turističke OPG-ove s ponudom lokalne gastronomije kojih je sve više te međunarodnim standardima certificiranu konjičku stazu. To su čvrsti temelji koji su postavljeni u protekle četiri godine u bjelovarskom kraju i sada je još iznimno bitna sveobuhvatna promocija tog posebnog oblika turizma u Hrvatskoj i na međunarodnim tržištima", rekao je Tomi.

Slično poručuje i počasna članica udruge ENGEA Jasna Fila, koja je prije tri godine i inicirala realizaciju projekta bilogorske konjičke staze u suradnji s privatnim i javnim sektorom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Konjički turizam na bjelovarskom području je zaživio u zadnjih par godina zbog, za sada jedine u Hrvatskoj, međunarodno certificirane Bilogorske konjičko turističke staze, kažu iz udruge ENGEA Hrvatska.

Iznose da je primjerice seosko turističko domaćinstvo "Na malenom brijegu" u Velikoj Pisanici jedno od tih koje je razvilo nekoliko kvalitetnih turističkih programa temeljenih na toj stazi te gastronomskoj, eko i drugoj ponudi.

"Vikendi su nam najčešće popunjeni, a oko 80 posto jahača dolazi iz inozemstva - Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije. Brojni su gosti tijekom tjedna i školska djeca, kojih je samo ovog proljeća došlo 15 autobusa, ali i obitelji s djecom na jednodnevnim izletima, dok za sve goste koji ostaju duže nudimo dva smještajna objekta u kojima je prošle godine bilo 250 noćenja", iznosi vlasnik tog turističkog domaćinstva Vladimir Vlajinić.

Iz udruge ENGEA Hrvatska podsjećaju i da je sve dosadašnje edukacije o konjičkom turizmu i konjičkih turističkih vodiča financijskim potporama u potpunosti podržala Hrvatska turistička zajednica, te da su od travnja ove godine i članica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

ENGEA Hrvatska je udruga osnovana 2016. i bavi se razvojem konjičkog turizma u Hrvatskoj, a sestrinska je organizacija ENGEA Italije te članica GEEA europske organizacije konjičkog turizma i konjičkih turističkih vodiča.

Bilogorska konjička turistička staza duga 90 kilometara i sa 20-ak tzv. horses welcome punktova certificirana je u jesen 2016. i prva je iz Hrvatske ušla i u međunarodni katalog konjičkog turizma za 2018./2019., kojeg na engleskom, talijanskom, ruskom i kineskom jeziku distribuira Međunarodna asocijacija konjičkog turizma ENGEA. Ta staza i cijeli projekt se temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko proteklih godina otvorilo seoska turistička domaćinstva.

Po podacima iz udruge ENGEA na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 15-ak aktivnih konjičkih udruga i 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i turizmom te su aktivni članovi tih udruga.

Njihov primjer slijedilo je nekoliko županije, poput Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke koje su se priključile projektu i žele također certificirane vodiče, sigurne i stručno certificirane staze, što može pridonijeti razvoju konjičkog turizma u Hrvatskoj. (Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.