Aquafest u Varaždinskim Toplicama postaje sve maštovitiji i vjerniji vremenu kojem je posvećen

AQUAFEST

Aquafest u Varaždinskim Toplicama, festival je koji iz godine u godinu postaje sve maštovitiji i vjerniji vremenu kojem je posvećen. Memento je to na daleko nam povijesno razdoblje kada su rimskim naseljem Aquae Iasae defilirali neki posve drugi ljudi, ali u svemu pomalo nalik na današnje žitelje Toplica, koji uz Aquafest, festival posvećen ljekovitoj termalnoj vodi na svojim arheološkim iskopinama oživljavaju uspomenu na ta vremena. A uključivanje sve većeg broja lokalnog stanovništva u povorke i scenske prikaze govori i o sve većoj osviještenosti  Topličana o važnosti takvih događanja za privlačenje turista u Toplice, koje će za koju godinu uz najavljeni investicijski bum ponovno zaživjeti u punom sjaju.

Za pomake u tom pogledu najzaslužnija je tvrtka Bernarda i obitelji Cecelja i Perovski u privatnom sektoru, a slijede ih postupno i Grad Varaždinske Toplice, Specijalna bolnica i Varaždinska županija s investicijama poduprijetim sredstvima europskih fondova, koji su neke investicije već započeli odnosno najavili.

Program Aquafesta

Na prostoru rimskih termi i na topličkim ulicama 31. svibnja i 1. lipnja, dvanaestu godinu za redom, oživio je tako još jednom duh antike, a za program kojim nam je dočaran način života tih davnih žitelja pobrinule su se Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica i Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i alfa i omega za povijesnu autentičnost festivala i svega što se oko njega događa na Aquafestu.


Za posjetitelje su pripremljeni brojni sadržaji, uključujući i znanstveni skup pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, kojem je u ime Ministarstva nazočila Elizabeta Dolenec. Gradom su defilirale rimske povorke, a u večernjem terminu održan je scenski prikaz Svjetlo u mraku uz prinošenje žrtve ljevanice na arheološkom lokalitetu, kod rimskog foruma uz bazen termalne vode, mimohod legija pod bakljama, druženje uz ognjište u rimskom taboru.

Gladijatorske borbe, prinosi žrtve paljenice bili su atrakcije sljedećeg dana, a za dobro raspoloženje na kraju pobrinuli su se ulični zabavljači - gutači vatre. Održane su razne radionice i natjecanja na trgu i ulici, a u pauzi znanstvenog skupa poslužena je gastronomija u znaku staroga Rima, za što se pobrinula ekipa kuhara iz Minerve, na čelu s Marijom Deželić.


Aquafest svake godine na mjestu arheološkog nalazišta – starih rimskih termi oživljava davno prošlo vrijeme i privlači i niz gostujućih kostimiranih skupina koje dolaze iz Ptuja, Dalmacije i nekih drugih tadašnjih rimskih provincija, a ove godine tu zanimljiva igru za domaćine i uzbudljivo događanje za turiste uprizorila je kostimirana skupina Rimljana iz Splita u suradnji s topličkom geminom.

Ostaci rimskih termi

Cijelo događanje upriličuje se u slavu ljekovite vode i zdravlja jer na području današnjih Varaždinskih Toplica, uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.do 4. stoljeća rimsko naselje Aquae Iasae. Javni dio rimskog naselja nalazio se na najgornjoj terasi topličkog brežuljka (današnji arheološki park), stambeni dio na terasama koje se spuštaju prema podnožju brijega, a u samom podnožju bili su obrtničko-trgovački i sajamski objekti. Kompleks do danas vidljivih ostataka rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve. Specifični uvjeti tla oko izvora termalne vode, odnosno sedrene naslage, uvjetovali su dobru sačuvanost rimske arhitekture, tako da je ovaj kompleks jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Hrvatskoj. Termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka ima posebna ljekovita svojstva.Temperature je 58 stupnjeva Celzijusa. Ljekovitost vode znanstveno je potvrđena, a koristi liječenju artritisa i reumatskih oboljenja, kožnih bolesti, a njezino pijenje pomaže i kod Alzheimerove bolesti. Voda je korisna za kupanje i pijenje, a posebnu ljekovitost ima i ljekovito blato. Dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2.000 godina. Ostatke raskošnih spomenika iz starih termi može se vidjeti u Zavičajnom muzeju Varaždinskih Toplica i na arheološkom nalazištu in situ.

Termalna voda i njezina ljekovitost

U program drugog Međunarodnog stručnog skupa "Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra", koji se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma nastupili su domaći i strani stručnjaci i znanstvenici, a posebno zanimljivo bilo je predavanje o novom investicijskom ciklusu vezanom uz novi Spinalni centar, project hotela Jupiter i energetsku obnovu hotelskog kompleksa Minerve koji pokreću Specijalna bolnica Varaždinske Toplice i Varaždinska županija, o čemu je govorio Denis Kovačić, dr. med. ravnatelj Bolnice. U znanstvenom skupu sudjelovali su i prim. mr.sc. Goran Ivanišević, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odbor za lječilišnu medicine, Müfit Zeki Karagülle MD, PhD (Istanbul University) koji je govorio o potvrđenim ljekovitim svojstvima termalne vode na bazi sumpora, Radovan Čepelak, dipl. ing. (balneologija; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar), Ankica Senta Marić i Damir Andabaka, dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga (Ministarstvo kulture), dr.sc. Sanja Kapelj i dr.sc. Dragana Dogančić (Geotehnički fakultet),dr.sc. Željka Sladović, Geoda consulting, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Var. Toplice doc. dr. sc. Ivana Grčić, prodekanica za znanstveni rad i međunarodnu suradnju Sveučilište u Zagrebu/ Geotehnički fakultet.

 

Prve večeri osim scenskog prikaza žrtve božici Dijani Luni ‘Lux in tenebris’ i borbe gladijatora održan je concert harfistice Doris Karamatić u prekrasnom ambijentu rimske bazilike, gdje se održavao I stručni skup. Subotnji program počeo je s rimskom povorkom uz bubnjeve te doček cara Konstantina Velikog kojemu su se predstavile rimske gemine. Održano je i natjecanje u kuhanju rimskog kotlića, te izbor najljepše Nimfe i najatraktivnijeg Rimljanina. Aquafest je završio u kasnim večernjim satima uz spektakularnu igru vatrom.

Među domaćinima u organizaciji i potpori istaknuli su se Grad Varaždinske Toplice, hoteli Bernarda i Minerva, Zavičajni muzej, TZ Varaždinske Toplice, Specijalna bolnica VT, Varaždinska županija i Ministarstvo turizma te Zagrebačka banka. 

 

Petnaestak domaćih i stranih medija

Događanje je pratilo petnaestak medija među kojima su bili i urednici specijaliziranih TV emisija iz Beograda, Makedonske televizije, dopisništvo HRT-a, časopisa Dimenzie iz Slovačke, portala Travel Potpourri iz Beča, portala Explore Croatia, te portala Oblizeki, Virovitica.net, Deutsche Welle i Hia.com.hr, specijaliziranog portala namijenjenog Hrvatskoj i iseljeništvu. Novinare i organizatore svojim je kreativnim antičkim menijem oduševio restoran Bernarda, koji nam je za glavno jelo poslužio pečene prepelice, po starom rimskom receptu, uz vina poznate vinarije Kopjar. Posjet Vinariji Najman bio je također inspirativan jer domaćini su novinarima prezentirali mogućnosti vođenih degustacija za turiste, koje imaju u ponudi, a ponudili su sljubljivanje vina i sira uz domaća peciva.Obitelj Najman oduševila je svojim roseom, crnim i bijelim vinima i pjenušcem, vinima koja na natjecanjima dobivaju najviša odličja, ali o tome u drugoj priči.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.