Split Gourmet Expo 2019 - gastro izložba restorana na Rivi završena pobjedom Brasserie on 7

SPLIT

Split Gourmet Expo – izložba splitskih restorana, konoba i hotela po treći put održana je u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija nedjelju se na splitskoj Rivi. Između sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasseria on 7, novi objekt koji je oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić.

 

Na Rivi bio je postavljen izložbeni stol, a svaki od objekata sudionika izložio je  po tri slijeda (hladno predjelo, glavno jelo te desert) kojima se prezentirao vrh njihove ponude.

 Nastupili su još Hotel Park, restoran Da Mar zdravstvenog Marvie hotela, Diocletian's Wine House, Portofino, trattoria Bajamont i konoba Dujkin dvor. Pobjednička ekipa Brasserie on 7 predstavila se terinom guščje jetre za predjelo za koju su osvojili zlato, popečenom tuna s kvinojom te šalšom verde, a za desert imali su tart od limuna. Pobijedili su na osnovu ukupnog broja bodova, a žiri je na manifestaciji bodovao okus, izgled i originalnosti jela. Dodajmo taj će restoran biti i ambasador splitske gastro scene narednu godinu.

U kategoriji glavnog jela briljirao je Portofino, restoran u kojem kuha Marko Đurašević, jedan od najinovativnijih kuhara u Splitu s dugim stažom u Španjolskoj gdje je iskustva stjecao i u restoranima ovjenčanima Michelinovim zvjezdicama. Đurašević je sa svojim timom osvojio zlato za najbolje jelo, a radilo se o  pašticadi od jadranske Kali tune. Bila je tu potrbušina od tune s emulzijom od fermentiranog češnjaka, hrskavim keljem, bademima i lješnjacima, goveđim umakom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Na Split Gourmet Expou najboljim je desertom proglašen Diocletian's Wine House, a radilo se o originalnoj slastici "splitskim kanelonima od smokava, punjenih kremom od mendula i viških limuna"."Fasciniralo me što je za skalu sve bilo bolje nego lani, nevjerojatno koliko su truda timovi uložili dah unaprijede svoje ponudu i pokažu na Rivi što ih izdvaja od drugih. Tome je dosta doprinio i povratak naših kuhara iz inozemstva ili iz kuhinja brodova gdje su stekli nova iskustva koja su na danas prenijeli.Vidi se da se dosta ulaže u sebe kroz educiranje i pristup poslu" – kazao je poznati trogirski chef i član žirija Antun Nišević, specijalist majstor i predavač na kuharskim akademijama. Na Rivi nakon što je žiri probao delicije, priliku kušati dobili su i građani te turisti. Sve je pojedeno u nekoliko minuta, a zatim je uslijedila dodjela nagrada.

 "Danas su stvarno ugostitelji koji su prepoznali važnost izlaska na natjecateljski stol sa svojim najboljim jelima na Rivi – glavnoj gradskoj šetnici i dnevnom boravku grada. Koristili su najbolje namirnice, iznimno zahtjevne tehnike i najatraktivnije načine posluživanja kako bi pokazali koliko može biti lijepa, privlačna i inspirativna gastro scena gastro Splita. Osim toga, međusobno su sudionici izmjenjivali recepture i iskustva što inače i nemaju gdje, osim na ovakvim manifestacijama" – dodala je Alma Harašić Bremec iz Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija. 

POREDAK:

Predjelo: Brasserie on 7
Glavno jelo: Portofino
Desert: Diocletians Wine House
 Po ukupnom zbroju bodova pobjednik manifetsacije Brasserie on 7

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.