Predstavljena „Tradicijska kuharica“, županijska knjiga recepata

Predstavljena „Tradicijska kuharica“, županijska knjiga recepata

U Hotelu Turist predstavljena je županijska knjiga recepata „Tradicijska kuharica“ kao nastavak prošlogodišnje knjige recepata nazvane „Varaždinsko bučino ulje“.Nakon uvodnih riječi pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutina Vinceka, knjigu su predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić te predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a nazočni su bili i savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te zamjenik župana Tomislav Paljak te veliki broj gostiju, vlasnika OPG-ova, proizvođača bučinog ulja i predstavnika medija.

Župan Čačić naglasio je da je ta promocija nastavak brendiranja buče. - Varaždinsko bučino ulje, koje je inače dobilo zaštitu izvornosti na razini Republike Hrvatske, trenutno je u procesu europske zaštitite, te treba naglasiti i da je to prvo i jedino takvo bučino ulje u Hrvatskoj. Upravo je to bučino ulje dio cijele kulinarske tradicijske priče.

U knjizi recepata koju danas promoviramo nalazi se devetnaest recepata koje su naši vrhunski kulinarski stručnjaci prepoznali kao nešto što ima posebnu vrijednost i što može biti zanimljivo za sve naše vrijedne kuharice i kuhare. Ono što me posebno veseli je porast prepoznatljivosti bučinog ulja što potvrđuju svi oni koji se bave proizvodnjom. Naime, potražnja je takva da je ni približno ne možemo pokriti proizvodnjom, prepoznata je premium kvaliteta, a u ekološku proizvodnju smo konačno ušli i s par tisuća bučinog ulja - rekao je župan te dodao da prvi recept iz kuharice datira iz daleke 1854. godine i to je gibanica od bučinih koštica.

Damir Crleni je u svom obraćanju naglasio da je cilj izdavanja kuharice bio provjera prvog pojavljivanja imena „buča“.- Važno je istaknuti da su sva jela pripremljena prema modernoj kuhinji i predstavljena su  u ovoj knjizi. No, naišli smo i na nekoliko „neobičnih“ recepata poput ukiseljene buče s voćem, sušene buče, kolača od buče iz 1854.  pa sve do buča kuhanih u mlijeku – zaključio je Crleni.Nakon službenog predstavljanja održan je prigodni domjenak uz degustaciju samih jela pripremljenih od buče.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.