Dani vrućih štrukli u Le Bistrou

Dani vrućih štrukli u Le Bistrou

Zagrebački hotel Esplanade tijekom cijele godine nudi štrukle, to jedinstveno imenom zaštičeno hrvatsko jelo, no svakog siječnja u svom Le Bistroa u hladnim zimskim danima organizira posebnu ponudu pod nazivom "Dani zapečenih štrukli" 

Taj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskoga zagorja nastao u brdovitu krajoliku, pokrivenom slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi. Brojni mediji pisali su o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić kaže : „Štrukli se izrađuju ručno . Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom . A ove godine, posebno za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, vjerujem da će upravo Esplanadini štrukli biti jedna od top gurmanskih poslastica koju ćemo pripremati gostima.”

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.