U ŠKMER Akademiji krenuli profesionalni treninzi

U ŠKMER Akademiji krenuli profesionalni treninzi

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) prošlog su tjedna proveli četiri edukacije za više od 30 nastavnika iz Splitsko-dalmatinske županije pri Regionalnom centru kompetentnosti (RCK) u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu. Riječ je o projektu kojem je nosilac Turističko-ugostiteljska škola, a financiranom od EU i institucija Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja i promjene sustava obrazovanja srednjoškolaca i odraslih za stvarne potrebe tržišta. Osim korjenite promjene načina obrazovanja do 2023. godine, ovaj projekt objedinjuje i gradnju nove škole s „hotelom“ za praksu te uvođenje novih zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva. Provode ga tri županijske srednje škole, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Sveučilište u Splitu, ŠKMER te tri hotelske kuće iz županije.

„Glavna uloga edukatora ŠKMER Akademije pri RCK Split je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Četiri edukacija prošlog tjedna bile su iz prvog jesenskog modula za preko 30 djelatnika strukovnih škola Zadra, Šibenika, Trogira, Sinja, Splita, Vrgorca, Makarske, Imotskog i Omiša te s otoka Brača i Visa u našoj Akademiji, a iduće će se odvijati u njihovim matičnim strukovnim školama“ – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Tri edukacije za nastavnike kuharstva u ŠKMER Akademiji bile su pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, magistra poslovne ekonomije s titulom master chefa iz Švicarske i 25 godina radnog iskustva u vođenju kuhinja, na teme određivanja kakvoće i svježine ribe, pripreme temeljaca, tehnika čišćenja i filetiranja ovisno o vrstama i fizionomiji ribe te o razlikama kod pečenja. Na radionici su nastavnici, između ostalog, okušali se u pripremi tartara od bijele ribe, izradi čipsa od kože brancina, confita od cherry rajčica, marmelade od ljubičaste kapule, začinskog krosta od dalmatinskih trava s filetima bijele ribe.

„Kroz prvi modul programa "Tehnike u kuharstvu" obrađene su s nastavnicima napredne tehnike obrade, iskorištavanja, pripreme i prezentacije bijele ribe Jadranskog mora. Cilj je bio maksimalno iskoristiti sve dijelove ribe, primjenjujući pritom metode i tehnike od jednostavnih do najsloženijih. Neodvojiv dio edukacije bila je i priprema kompletnih jela s prilozima prema nutricionističkim, gastronomskim i ekonomskim aspektima. U iduća dva modula prenijeti ćemo moderne tehnologije i trendove. Sve da se pomogne nastavnicima da budu uvijek korak ispred te pripremaju svoje učenike za tržište rada" – najavio je Željko Neven Bremec, glavni predavač, ujedno i predsjednik ŠKMER-a.

Za nastavnike ugostiteljstva sommelier i vinski konzultant Salvador Mandarić, održao je U ŠKMER Akademiji edukaciju Tehnike, tehnologije i trendovi u vinarstvu. Između ostalog čulo se kako na vinske stilove utječu malolaktička fermentacija, miješanje taloga (batonnage, sur lie metoda), razlikama vina iz inoxa i drvenih bačava. Mandarić je objasnio tehnološki napredak u svakom segmentu kroz koje vino mora proći; od vinove loze, preko vinifikacije, odležavanja u podrumu, do ambalaže i marketinga.

„Smisao radionica je da se obogate znanja strukovnih nastavnika kako bi što bolje mogli pripremiti učenike za nove izazove koji ih čekaju na tržištu rada. Pohvalno je da nastavnici educiraju, a ovim se stječu i uvjeti da nastavnik može napredovati u zvanje mentora i savjetnika. Dakle, ovakve stručne edukacije nastavnicima nose bodove za daljnje napredovanje" – kazao je Mario Pavić iz Srednje strukovne škole "Blaž Jurjev Trogiranin" iz Trogira.

Podsjetimo, u lipnju je za "Uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ (UP.03.3.1.05.0002) bespovratno dodijeljeno 74,3 milijuna kuna za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca. Iduće aktivnosti ŠKMER-a pri RCK Split bit će edukacije nastavnika ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva koje će se održati do kraja godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.