U nedjelju, 17. srpnja, posjetite feštu od šokola - tradicionalnu Ninsku šokolijadu i uživajte u okusima tajnih receptura

U nedjelju, 17. srpnja, posjetite feštu od šokola - tradicionalnu Ninsku šokolijadu i uživajte u okusima tajnih receptura

Umijeće Izrade šokola, posebne ninske gastronomske delicije koja se kao dobro čuvana tajna šapatom prenosila od koljena do koljena, zahvaljujući poticaju Turističke zajednice grada Nina od 2003. godine ima i svoju manifestaciju, danas već tradicionalnu - Šokolijadu. Manifestacija je to koja draška nepca, ali osim gastronomijom privlači i folklorom i etnološkim i vrijednostima pa će tako biti zasigurno i ove nedjelje, 17. srpnja, kada će se na četrdesetak štandova diljem kraljevskoga grada Nina nuditi upravo šokol i biti glavnim razlogom dolaska domaćih i stranih turista u Nin.

To je treća faza manifestacije kojoj je otpočela prijavom i dijeljenjem mesa u siječnja te izradom i sušenjem da bi do srpnja delicija u potpunosti dozrela i bila spremna za posluživanje.
Druga je faza ocjenjivanje i izbor pobjednika i na kraju - Fešta od šokola kao kruna Šokolijade gdje se proglašavaju pobjednici, a to je i prigoda za zabavu i uživanje za posjetitelje koji mogu degustirati šokol i druge proizvode koji se nude u sajamskoj priredbi.

Prema riječima Marije Dejanović, direktorice Turističke zajednice Nina, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem „aromatizirana“ ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno.

Ukupno je 42 čuvara baštine vještine izrade poznate delicije, od toga je muškaraca 28, žena 13, a redovito se uključuje i Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar s učenicima usmjerenja mesar, pa su među natjecateljima redovito i osobe mlađe populacije. Neki od njih još nisu bili ni rođeni kada je pokrenuta Šokolijada, no, preuzeli su tradiciju svoje obitelji i oni su sada ponosni čuvari tradicije ninskog kraja.

Direktorica Turističke zajednice Nina napominje i da su najvažniji ciljevi Šokolijade ostvareni jer je prenesena ljubav i strast da se obiteljska tradicija izrade šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja i dalje čuva. Manifestacija je potaknula da se rijetka delicija počela proizvoditi kroz male OPG-ove. Poruka je organizatora da i dalje čuvamo svoju naslijeđenu baštinu te da se ponosimo njome, tim više jer je šokol postao zaštitni znak Nina i Zadarske županije na polju gastronomije. Ova jedinstvena i autentična hrvatska priča pokrenuta prije 20-ak godina nastavit će se još dugo, a tajanstvene priče o šokolu bit će teme za obiteljskim stolovima i dalje će se prenositi budućim naraštajima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.