„Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

„Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Sredinom lipnja Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Zaštita naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. 

U Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa iz Tinjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

„Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ je nedimljena trajna kobasica proizvedena od smjese svinjskog mesa i masnog tkiva uz dodatak kuhinjske soli, mljevenog crnog papra, suhog ili svježeg češnjaka i konzumnog šećera. Od ostalih dodataka dozvoljeno je koristiti i vino Malvazija istarska te ružmarin. „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ je izduženog valjkastog oblika, kompaktnog i mozaičnog presjeka. Njen okus je umjereno intenzivno slan i pikantan te miriše na zrelo sušeno svinjsko meso i dodane začine.

Najveću posebnost svakako predstavlja činjenica da se kao jedan od začinskih sastojaka koristi jedna vrsta uvarka dobivenog kuhanjem češnjaka u vinu proizvedenog od bijelog grožđa sorte Malvazija istarska. Posebnosti doprinosi i sušenje i zrenje isključivo na zraku, za razliku od drugih sličnih suhomesnatih proizvoda koji se u pravilu dime.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.