Croatia: The Cookbook, Hrvatska kuharica s delicijama 150 najboljih hrvatskih kuhara

KUHARICA

 U zagrebačkom restoranu Dubravkin put predstavljen je projekt  Croatia – The Cookbook,  izdanje hrvatske gastronomije s više od 150 vrhunskih jela najboljih hrvatskih chefova.

Projekt monografije hrvatske gastronomije okupio je najznačajnije stručnjake hrvatske gastronomske scene. Povezivanje istomišljenika okupljenih oko sličnih stavova i ideja o upotrebi lokalnih namirnica, suradnji s lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima rezultiralo je stvaranjem knjige koja je  značajna za budućnost hrvatske gastronomije, ali isto tako knjiga ostaje i kao zalog budućim generacijama.

'Smatrali smo iznimno bitnim, u razdoblju kada hrvatska gastro scena sve više jača, da napravimo cjelokupan projekt kojim bismo definirali što je to hrvatska gastronomija, ali i kako bismo brendirali Hrvatsku kao gastronomsku i turističku destinaciju. Projekt na kojem smo okupili  najvažnije aktere hrvatske gastro scene orijentir je za budućnost. Hrvatska gastro scena definitivno ima veliki potencijal, a naša monografija to će i dokazati' izjavila je Ana Marija Žužul, kreativna direktorica projekta Croatia – The Cookbook, Hrvatska kuharica.

Idejni začetnik projekta, poznati hrvatski chef Mate Janković, uspio je u svom naumu i okupio 36 hrvatskih chefova od kojih je svaki dao svoja 4 autorska recepta.S  500 stranica, ta knjiga je i vizualni put kroz hrvatsku, s više od 150  fotografija krajolika, hrane i atmosfere kroz sve regije.

Kuharica je podijeljena na četiri hrvatske regije:  Istra, sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar,  Središnja Hrvatska,  Južno Hrvatsko primorje – Dalmacija i Istočna Hrvatska.

'Nije bilo jednostavno okupiti toliki broj tako relevantnih chefova za hrvatsku gastronomiju. Autori znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja te pokušavaju definirati što je to autentična hrvatska kuhinja s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala' objasnio je Mate Janković.

Autori kuharice su chefovi iz 33 najbolja hrvatskih restorana, a zajedno su kreirali 155 recepata predjela, glavnih jela i slastica. Chefovi koji su radili na knjizi su Rudi Štefan, David Skoko, Andrej Barbieri, Priska Thuring, Deniz Zembo, Zdravko Tomšić, Danijel Đekić, Goran Kočiš, Hrvoje Zirojević, Ante Udovičić, Damir Modrušan, Damir Tomljanović, Marin Rendić, Matija Bregeš, Nikola Hrelja,Deni Srdoč, Nenad Posavac,Teo Fernetich, Marijo Čepek, Ana Grgić, Raul Lajtman, Petra Jelenić,Hrvoje Kroflin, Marko Palfi, Goran Stanisavljević, Marko Gajski,Eta Gverović, Mate Janković, Daniela Kramarić, Smiljana Matijaca, Ivan Pažanin,Braco Sanjin,Ivan Tomašević, Željka Kovčalija, Branimir A. Tomašić i Goran Sirovec.

 Knjiga uz hrvatsko ima i englesko izdanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.