Biser mora 2024: Posjetite master class Kuhinje Znanja o primjeni umjetne inteligencije u kulinarstvu i gastronomiji

Biser mora 2024: Posjetite master class Kuhinje Znanja o primjeni umjetne inteligencije u kulinarstvu i gastronomiji

Predavanje i prezentacijsku radionicu na temu „Kako novi alati umjetne inteligencije mogu pomoći u kulinarstvu i gastronomiji?“ u četvrtak u 10. 30 sati (21. 3. 2024.), na ovogodišnjem Biseru mora u Supetru održat će Darko Stipaničev, profesor Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, i Mirta Stipaničev, nutricionistica i voditeljica softverskih projekata tvrtke Versuni, Austria. Radi se o edukaciji koja će se na ovom najvećem kulinarskom festivalu i natjecanju u regiji dolazi kao dio EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137.) udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) za jačanje društvenoga poduzetništva. Kroz radionicu upoznat će se današnje tehnike i praktični alati umjetne inteligencije, koji mogu poticajno i inovativno inspirirati kreativnost kuhara i gastronoma, pružiti im nove ideje, te unaprijediti ukupno iskustvo u planiranju pripreme hrane.

 „Tema prezentacijske radionice na Braču su danas dostupni alati umjetne inteligencije i to posebno danas popularne generativne umjetne inteligencije koji su u zadnju godinu dana našli svoje mjesto i u području kulinarstva i gastronomije. Naglasak je na praktičnoj upotrebi alata umjetne inteligencije koji mogu biti od pomoći kod generiranja novih recepata, u kombinaciji sastojaka koristeći mirisne i okusne profile namirnica, u odabiru recepata po određenim naprednim kriterijima, u planiranju i vođenju kuhinjskog inventara, te služiti kao virtualni asistenti u postupku kuhanju i obuci kuhara.“ – istaknuo je prof. Stipaničev.  Stipaničev se više od 35 godina bavi primjenama inteligentnih tehnologija i umjetne inteligencije u različitim područjima, a Mirta je između ostalog radila i na  Philipsovoj web aplikaciju HomeID (NutriU).  Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja svojim korisnicima pruža podršku za Philipsove kuhinjske aparate. Trenutno je dostupna u gotovo 60 zemalja diljem svijeta s 800.000 aktivnih korisnika, a uključuje čak više od 2500 recepata i 250 članaka o zdravoj prehrani.

 „Alati umjetne inteligencije, koliko god napredni bili, ipak su samo alati, pomagači čovjeku, ali onaj tko savlada njihovo korištenje i zna kako ih i kada pametno koristiti, od njih može imati i veliku pomoć“ – naglasio je Stipaničev.

 Kuhinju Znanja (UP.02.3.1.03.0137.) su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.