Proljetna jela chefice Ane Grgić u Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade

esplanade

 U  Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade, u proljetnom ozračju uz miris zumbula i  glazbu predstavljen je novi à la carte jelovnik. Chefica Ana Grgić sa svojim timom  kuhara za tu je prigodu na nekoliko live cooking postaja pred gostima pripremala niz primamljivih jela i privlačnih zalogaja i pokazala kako se istinski uživa u toplom proljetnom danu u ostakljenom ambijentu Le Bistroa i na njegovoj živopisnoj terasi u srcu Zagreba. Predstavljanju proljetnog koncepta prisustvovali su novinari  i drugi ugledni gosti Le Bistroa. Uz fine zalogaje, šarmantna i dobro uhodana ekipa Le Bistroa  koju je vodio  menadžer restorana, Ivan Trbušić poslužila je gostima odlična vina. Za početak, Motovunska vinarija Tomaz počastila je goste pjenušcem Rosé i Malvazijom, dok su od Plešivičke vinarije Korak posluženi Sauvignon, Rajnski rizling i Pinot crni. Istarska vinarija Franković iz Buja za goste je odabrala svoj Sauvignon, Malvaziju i Muškat koji je poslužen uz selekciju slastica. Delicije Ane Grgić dodatno je oplemenila nagrađivana selekcija ekstra djevičanskih maslinovih ulja Oleum Viride obitelji Belić iz Istre, ujedno i službenog maslinovog ulja Le Bistroa već više godina.

Ana Grgić je  prilikom kreiranja jelovnika veliku pažnju posvetila nabavci   namirnica, kako bi samo one lokalno uzgojene, prirodne i zdrave mogle naći put do njene kuhinje i tanjura gostiju. Tako su se na proljetnom jelovniku našle svježe domaće šparoge, aromatični istarskii tartufi, dimljena šunka od autohtone hrvatske sorte slavonske svinje, kao i proslavljeni lički krumpir, dok primjerice janjetina za pripremu  janjećeg burgera bila sa zelenih pašnjaka Gorskog kotara od crnih romanovskih janjaca. „Ovo meso odličnog je okusa, sočno i bez intenzivnog mirisa karakterističnog za janjeće meso te je lako probavljivo, a impresionirala me i priča oko njihovog uzgoja.“ naglasila je Ana Grgić te dodala „Proljetnoj raskoši namirnica nemoguće je odoljeti. Užitak je bio stvarati ovu simfoniju okusa. Vodila sam se time da na jelovniku budu vrhunski sastojci domaćih uzgajivača i namirnice visokih nutritivnih vrijednosti, od kojih sam nastojala kreirati ukusne, ali nesvakidašnje kombinacije jela s dodatkom francuske kuhinje. Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima.“

Prilikom kreiranja jelovnika poseban naglasak stavljen je na održivost koju Ana Grgić promiče  kao ambasador Svjetske organizacije organizacije za zaštitu okoliša (WWF). Među predjela Ana Grgić je tako uvrstila jadranske škampe koji se love u Podvelebitskom kanalu vršama te se na taj način štiti mikro ekosistem, ali se i potiču mali ribari da se bave tom djelatnošću.

Kušalo se raznovrsnu selekciju privlačnih i kreativnih jela inspiriranih proljećem . Ana Grgić je tako pripremila panna cottu od burratine sa salsom i gelom od avokada, mariniranu skušu s hrskavim povrćem i quinoom,  rakovicu sa svježim tikvicama i hrskavom tapiokom, rösti od celera s pečenim kavijarom od pastrve s dimljenom pastrvom i toplom kremom od celera, kao i svoj nagrađivani rižoto, koji ove sezone dolazi s dimljenim sušenim trubama i kremom od komorača. Nježne ili pak snažne okuse Ana Grgić naglašava i nadopunjuje kontrastnim notama kako bi se svaka komponenta savršeno uklopila u precizno složene gastro kreacije. Proljetni jelovnik tako spaja svježe domaće okuse, primjerice salata s bučom dolazi u kombinaciji s kozjom skutom, bučinim uljem i prženim lješnjacima te chia sjemenkama, dok su dimljena pačja prsa naglašena karameliziranim pastrnjakom, azijskim teriyakijem i bok choyem, a talijanski vitello tonnato serviran je  s listom kapara, ušećerenom koricom limuna i baby salatom. Proljetna kolekcija okrepljujućih juha objedinjuje zdrave sastojke. Krem juha od bukovača poslužuje se uz gel od aronije i pržene bukovače, dok juhu od peršina nadopunjuje pithivier od skute i crumble od pancete. Domaći ručno rađeni raviolo punjen je dimljenim kozicama, veloutéom od rakova, kremom od rajčica i aromatičnim bosiljkom. Domaći rezanci s istarskim proljetnim crnim tartufima, guščjom jetrom i sokom od naranče predstavljaju pravu poslasticu na novom jelovniku.

Kroz selekciju glavnih jela ističe se glazirani teleći ossubuco sa svježim bosiljkom, basmati rižom i sušenim rajčicama te pinjolima. Rijetko korišten smuđ Ana Grgić je odlučila poslužiti u smeđem maslacu s dimljenim batatom uz kelj i čili, a inspiracija joj je bila tradicionalni fiš paprikaš. Grdobina se priprema  u papiru uz korijen kurkume i poriluk, a trilja kamenjarka dolazi u  kombinaciji s marmeladom od komorača i šafrana. Confit od sipe zaokružuje pečena bijela palenta sa začinskim biljem, šenon kremom i limunovim sokom. Mesna selekcija nudi biftek s korom od pistacija na  kremi s tartufima i smokvama u prošeku.  U proljetni jelovnik uvršten je i  USA striploin s kremom od ljutike, confitom od luka i pečenim šampinjonima s timijanom.

Selekcija Le Bistro klasika sadrži stalnu ponudu jela pripremanih po tradicionalnim i starim iskušanim recepturama - tatarski biftek, tatarski od tune, bečki odrezak s pire krumpirom i poznati zapečeni štrukli Esplanade i francuski klasik zapečena luk juha .

Slastičarski tim Ane Grgić pripremio je raznoliki izbor slastica inspiriranih proljetnim bojama i mirisima. Limun meringue u kombinaciji s lemon curdom i prhkim tijestom od limunske trave ili karamelizirani mango s ricottom i bijelom čokoladom, topli čokoladni kolač s jagodama, kremom od mente i vanilije. mille-feuille s jagodama uz prah od mente i kakao crunch i rum baba sa svilenkastom teksturom karameliziranog ananasa i kremom od kokosa samo su neke od slastica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.