Grand Gourmet - peto međunarodno natjecanja konobara, barmena, barista i restorana u Makarskoj

MARIO HOFERER I EKIPA

Grand GourmetPeto po redu međunarodno natjecanja konobara, barmena, barista i restorana – Grand Gourmet – održat će se od 22  do 25. listopadam a po prvi puta u Dalmacija Sunny Hotelu u Makarskoj. Manifestaciju organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz podršku Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske, a niti ove godine neće izostati vrhunske edukacije i eno-gastro prezentacije u okviru Grand Gourmeta, kao i državno prvenstvo Hrvatske za barmene.Dodajmo, individualno natjecanje sudionika na Grand Gourmetu zamišljeno je kao mogućnost prezentacije znanja, osobnosti i kvalitete konobara, barmena i barista, a kroz timska natjecanja moći ćemo vidjeti zajednički rad kuhara koji pripremaju zadana jela za 4 osobe i konobara koji ih poslužuju žiriju. Svaki dan festivala će u jutarnjem dijelu je posvećen predavanjima, edukacijama i treninzima, a u poslijepodnevnom dijelu natjecanjima i izložbama.

Pod okriljem 5. Grand Gourmeta koji će se održati i konferencija “Suvremene tehnologije - ključ uspješnosti u ugostiteljstvu uz sudjelovanja međunarodnih stručnjaka za primjenu novih tehnologija u ugostiteljskom sektoru. Za tu prigodu iz Francuske dolaze René Van Sevenant, profesor kuharstva, autor i koautor niza kulinarskih udžbenika te Vladimir Vladić,  professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châteletu Marne la Vallée kod Pariza. Jedan od predavača je i Austrijanac Mario Hofferer dvostruki svjetski prvak u koktelima, nosilac titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, kao i petostruki austrijski državni prvak. Riječ je o gastronomskom stručnjaku za restorane, koji godinama profesionalno unaprjeđuje suživot kuhinje i bara biranih lokala o čemu ćemo moći čuti i na Grand Gourmetu.  Naširoko je poznato njegovo umijeće iza šanka u prestižnom MH Skills LAB-u, jednoj od najmodernijih laboratorija za koktele u Europi.

"Ovo je prilika da sudionici na jednom mjestu upoznaju nove trendove i tehnologije koje olakšavaju poslovanje, povećaju svoju uspješnost, podignu razinu kvalitete, kreiraju nove ponude, racionaliziraju troškove, zadrže djelatnike i zauzmu ili povise željenu poziciju na tržištu. Konferencija će se održati neposredno nakon završetka turističke sezone što je prilika da se zornije rezimiraju rezultati, definiraju smjerovi te planira i pripremi kvalitetnija provedba uspješnog poslovanja za narednu godinu" – poručili su iz ŠKMER-a.

Ova međunarodna konferencija prilika da svi sudionici razmijene znanja i iskustva, te da se izravno upoznaju s inovativnim i suvremenim tehnikama i tehnologijama koje će biti predstavljene u okviru Grand Gourmeta, kao što su sous vide - kuhanje u vakuumu, LTC - kuhanje na niskim temperaturama, istakanje vina bez oksidacije, optimiziranje rada u baru i drugo.

Na Grand Gourmet 2019 Hrvatska udruga barmena i ove godine dovodi svoje reprezentativce koji će se boriti za plasmane za odlazak na svjetska prvenstva, a proslavit će i 25 godina postojanja udruge prezentacijama koktela s dalmatinskim aromama.  Među barmenima u Makarsku stiže i Dušan Janjatović iz Požege, višestruki prvak Hrvatske u kategoriji Flaire – pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama.  Janjatović je lani osvojio drugo mjesto na World Cocktail Championships u Tallinnu u Estoniji u konkurenciji koktel majstora iz 65 zemalja, a ove godine od 4. do 8. studenog predstavljat će Hrvatsku flaire disciplini na svjetskom prvenstvu u Chengdu u Kini.

"Glavni cilj projekta je promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina Manifestacija ima poseban segment, ne manje vrijedan, za ugostiteljske srednje škole, a to su edukacije i natjecanja učenika" – poručili su iz ŠKMER-a.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.