Hrvatska može postati vodeća kamping destinacija - KUH

Hrvatska može postati vodeća kamping destinacija - KUH

​Hrvatska ima velik potencijal razvoja kamping turizma, a cilj je postati vodeća kamping destinacija u Europi, zaključeno je na Kongresu hrvatskog kampinga održanom  u Svetom Martinu na Muri, u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Prema ocjeni Vodiča kampova njemačkog ADAC-a, hrvatski kampovi po kvaliteti su drugi u Europi, odmah nakon nizozemskih, a na prvom su mjestu po trgovačkoj i ugostiteljskoj ponudi.

Prema ocjeni Vodiča kampova njemačkog ADAC-a, hrvatski kampovi po kvaliteti su drugi u Europi, odmah nakon nizozemskih, a na prvom su mjestu po trgovačkoj i ugostiteljskoj ponudi.

U pozdravnom obraćanju sudionicima Kongresa, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je važnost kampinga koji izuzetno pridonosi konkurentnosti i raznolikosti hrvatske turističke ponude.

Početkom 2020. godine imat ćemo konačni prijedlog zakona o turističkom zemljištu, naglasio je ministar, dodavši kako je Ministarstvo turizma izmjenom propisa otvorilo prostor za daljnji razvoj i porast kvalitete kamping industrije kao i investicija u ovaj sektor.

Također, rekao je ministar Cappelli, sljedeći tjedan predstavit ćemo podatke o turističkom prometu koji govore da smo već dosegli ukupne brojke cijele prošle godine i to dva mjeseca prije kraja 2019.

Kampovi, kako je rečeno, u hrvatskom turizmu sudjeluju s 23 posto kapaciteta i 22 posto noćenja. Kapacitet im je 248.522 gostiju, a godišnje ostvaruju oko tri milijuna dolazaka i gotovo 20 milijuna noćenja. Od njih 785, gotovo su dvije trećine mali obiteljski kampovi, a ostalo su srednji i veliki kamping resorti i odmorišna kamping naselja. Čak 39 posto ima ih standard 4+ zvjezdice, dok je 2007. takvih bilo tek devet posto. Ostvaruju 45 posto više noćenja nego 2007., kažu u kamping udruženju Hrvatske.

"Rezultati ove sezone pokazuju kako se hrvatski kamping stabilizira i zadržava jedno od ključnih mjesta u Europi, iako se bilježi blagi pad 0,4 posto. Ponavljanje ovakvih rezultata bit će moguće samo dodatnim ulaganjima, a za njihovo privlačenje važna je suradnja svih dionika - od lokalne do nacionalne zajednice, pa do poslodavaca, proizvođača i zaposlenika u sektoru. Imamo potencijal postati i vodeća mediteranska kamping destinacija i vjerujemo kako ćemo zajedničkim pristupom razvoju u tome i uspjeti", kazao je predsjednik Izvršnog odbora KUH-a Veljko Ostojić.

Na kongresu su nagrađeni najbolji kampovi te su posebno priznanje za kvalitetu "Croatia's Best Campsites" dobili su Falkensteiner Premium Camping Resort Zadar i Lavanda, a nagrade "OK mini camps" dobili su Val Vidal, Terme Jezerčica i Vita.

Slovenska priznanja za kvalitetu kampova "Naj Kamp Adria 2019." za velike kampove dobili su Valkanela, Čikat i Straško, a za male Polidor, Mali i Slanica.

Ovogodišnji laureati koji su dali poseban doprinos razvoju kampinga u Hrvatskoj su Sonja Brocca-Nastić, iz Grupe kampova Arena Medulin, Arena Stoja i Arena Indije, Livijano Kocijančić iz Istraturista i Petar Perković, dugogodišnji član KUH-a. (Hina/Mint)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.