Otvoreni Dani hrvatskog turizma

Otvoreni Dani hrvatskog turizma

„Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone,“ poručio je predsjednik HGK Luka Burilović povodom otvorenja Dana hrvatskog turizma, koje je održano danas u dvorcu Eltz u Vukovaru. Predstavnici hrvatskoga turističkog sektora okupit će se od 2. do 5. listopada u Slavoniji na prvim kontinentalnim Danima hrvatskoga turizma, u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice.

„Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja Dana hrvatskog turizma.

„Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja oko 1500 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci, Baranjci i ostali pokazati kao odlični domaćini.

Ova tradicionalna manifestacija turističkoga sektora svake godine okupi više od tisuću sudionika. Trećega dana manifestacije, u sklopu 19. Hrvatskoga turističkog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održat će se rasprava Financiranje održivog razvoja turizma. Forum će povezati poslovni, institucionalni i financijski sektor u razgovor o izazovima održivoga turističkog razvoja i o važnosti daljnjih ulaganja u visokokvalitetnu turističku infrastrukturu i ponudu.

Održat će se i tradicionalni okrugli stol predstavnika Vlade s turističkim djelatnicima, a dodijelit će se i godišnje turističke nagrade. Prva večer dodjele predviđena je za 3. listopada na imanju Kunjevci kod Vinkovaca. Završna večer i dodjela nagrada održat će se u Osijeku na Perivoju kralja Tomislava. U sklopu manifestacije predviđen je i bogat gastronomski i kulturni sadržaj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.