Sigurnost je ključan preduvjet nadolazeće turističke sezone

Sigurnost je ključan preduvjet nadolazeće turističke sezone

Nastavljen trend poboljšanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, počelo blago popuštanje ograničenja uz pojačan oprez. Dobar epidemiološki trend kontinuiranog pada broja novih slučajeva Covida-19, ali i broj hospitaliziranih građana, koji traje od početka godine, nastavlja se i u veljači. U proteklih 7 dana prosječno je dnevno zabilježeno tek 407 novih slučajeva, što je 15,5 posto manje u odnosu na prosječan dnevni broj novo oboljelih 7 dana ranije. Hrvatska je trenutno na 148,19 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je svrstava među najsigurnije zemlje u Europskoj uniji. Broj hospitaliziranih građana je pao na njih 1082, čime su se značajno oslobodili resursi bolničkog sustava u zemlji.
 
S obzirom na kontinuiran pad broja novooboljelih, Hrvatska je početkom veljače počela s blagim popuštanjem epidemioloških mjera, prvenstveno usmjerenih na omogućavanja nastavka provođenja sportskih i rekreativnih aktivnosti na otvorenom, kao i na mogućnost povratka polaznika osnovnih škola u redovnu fizičku nastavu. U prvih 9 dana od blagog popuštanja mjera nastavljen je pozitivan epidemiološki trend.
 

"Mjesta za popuštanje nema, moramo i dalje biti oprezni”, poruka je ministra zdravstva Vilija Beroša.
 

Započela druga faza nacionalnog plana cijepljenja, do ljeta plan procijepiti 50 posto populacije

U Hrvatsku je krajem prošlog tjedna došla prva tranša cjepiva protiv Covida-19 proizvođača AstraZenece, a do kraja mjeseca će stići i dodatnih 150.000 doza tog proizvođača. Kako su izvijestili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stižu i Pfizerovo i Modernino cjepivo. Hrvatska je ovog tjedna započela s drugom fazom nacionalnog plana provedbe cijepljenja protiv Covida-19, nakon što je u prvoj fazi procijepljena populacija u staračkim domovima, zdravstveni djelatnici i teški kronični bolesnici. Započela je distribucija cjepiva po županijama gdje će se u ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili posebnim punktovima početi sa cijepljenjem većeg broja građana.
 
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatraju da je realno očekivati da će 50 posto populacije biti procijepljeno do ljeta, što uz građane koji su u međuvremenu preboljeli Covid-19 osigurava relativno kvalitetnu zaštitu stanovništva.
 
”Ključno je osigurati što veću stopu procijepljenosti populacije jer će to ove turističke sezone sigurno biti jedan od pokazatelja sigurnosti destinacije. Unatoč kašnjenju s isporukama od strane proizvođača u odnosu na prvotno planiranu dinamiku, moramo osigurati dobru organizaciju cijepljenja na terenu i po mogućnosti, u skladu s epidemiološkim smjernicama, osigurati što veću procijepljenost turističkih djelatnika do početka turističke sezone”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 

HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe EU Covid karte na županije

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj ”Covid-19 karti”, objavljenoj u sklopu sustava informiranja građana Europske unije o aktualnom epidemiološkoj situaciji po europskim regijamapod nazivom Re-open EU, ne prikazuje realnu sliku epidemiološkog stanja turistima koji planiraju doći u Hrvatsku, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma. Naime, podjela Hrvatske u samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu, je preopćenita i ne može pokazati stvarnu epidemiološku situaciju u konkretnoj destinaciji za koju se zanima neki turist. Zbog toga je HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU na način da se poštuje podjela Hrvatske po županijama.
 
"Predlažemo da se podaci prema EU dostavljaju i prikazuju na razini županija jer je to jedini način realnog pokazivanja epidemiološke situacije po destinacijama, ali i pravi način koji Vijesti iz Hrvatske

stimulira lokalne građane na pridržavanje mjera i održavanje što kvalitetnije zdravstvene situacije", izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 
Inicijativu HUT-a podržao je i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je izjavio da će, unatoč činjenici da je ovakva podjela EU Covid karte odluka Europske komisije, nastaviti kroz Europski parlament i druge institucije inzistirati da se usvoje specifičnosti Hrvatske pa da se zemlja na karti prikazuje kroz županiji.

Vlada objavila 1,5 milijardi kuna vrijedan program potpora turizmu i sportu

Vlada RH je usvojila „Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19“ u kojem je osigurano milijardu i pol kuna potpora u obliku državnih jamstava za pomoć poduzetnicima u turističkom i sportskom sektoru. Program će provoditi Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama, a odobren je i od

Europske komisije.
 
”Cilj nam je da Program bude operativan već od sredine veljače, kako bismo što prije odgovorili na potrebe sektora. Ove godine imamo dva cilja – osnažiti poduzetnike u turističkom sektoru te privući svakog potencijalnog gosta i poslati poruku o sigurnoj i lijepoj Hrvatskoj“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 

Hrvatska najtraženija destinacija Austrijanaca u 2021.

Najveća platforma za pretraživanje kuća za odmor HomeToGo na tržištu Austrije provela je istraživanje o navikama, preferencijama putovanja i omiljenim odmorišnim destinacijama Austrijanaca u 2021. Koje je pokazalo kako je Hrvatska najtraženija destinacija.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su i na austrijskom portalu Oe24.at, a ono se bazira na ukupno 200 tisuća pretraživanja, među kojima je Hrvatska vodeća i najtraženija destinacija s 41 posto pretraživanja. Slijede Austrija s 19,5 posto i Italija s 19 posto pretraga, a zatim Francuska, Grčka, Španjolska, Njemačka, Švedska, Norveška i Velika Britanija. Od hrvatskih destinacija, najtraženiji su Istra i otok Krk.
 
Promatraju li se top tri najomiljenije destinacije, Hrvatska, Austrija i Italija, može se zaključiti kako Austrijanci u ovoj godini preferiraju sunčane morske destinacije u neposrednoj blizini, što je prvenstveno motivirano nesigurnom Covid-19 situacijom koja onemogućava dugoročno planiranje i daleka putovanja.
 
Također, rezultati istraživanja pokazuju kako 70 posto Austrijanaca planira putovanje u narednih 12 mjeseci, a njih 71 posto putovat će vlastitim automobilom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.