Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma – „Turizam za uključiv rast“

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma – „Turizam za uključiv rast“

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna, a ove godine tema je „Turizam za uključiv rast“.

- Možemo se složiti kako je industrija putovanja jedna od najmoćnijih na svijetu. Kako se razvijamo kao društvo, tako imamo i sve bolje, praktičnije i dostupnije mogućnosti putovanja, čak i među odredištima koja su međusobno znatno udaljena. Međutim, naše su se navike i potrebe naglo promijenile uslijed pojave globalne pandemije korona virusa koja je i danas aktivna, odnosno koja je značajno utjecala na naše društvo i ekonomiju u cjelini. Nakon sada već druge godine suživota s pandemijom možemo zaključiti kako je sektor turizma bio među prvima koji je osjetio negativne posljedice pandemije, ali isto tako i među prvim sektorima koji se počeo uspješno oporavljati. Navedeno je nedvojbena potvrda snage turizma, odnosno industrije putovanja koja zapravo predstavlja svakodnevnicu današnjeg čovječanstava, rekao je povodom Svjetskog dana turizma Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO)  ove godine odabrala je temu „Turizam za uključiv rast“ jer ponovno pokretanje turizma može pomoći što bržem i učinkovitijem oporavku našeg društva u cjelini. Turizam je horizontalna djelatnost koja pozitivne učinke ima na čitav niz drugih djelatnosti i upravo zbog toga turizam može biti jedan od glavnih pokretača oporavka, kako za razvijene zemlje, tako i za ona gospodarstva koja su još uvijek u razvoju.   

U duhu Svjetskog dana turizma, kada podsjećamo na važnost njegove društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti, brojne turističke zajednice i destinacije diljem naše zemlje pripremile su posebne promotivne akcije, projekte i događanja. Odazovimo se, uživajmo i proslavimo svi zajedno jedinstvenost turizma, kao i odlične turističke rezultate Hrvatske u ovoj godini te krenimo zajedno prema budućim izazovima pritom se pridržavajući svih mjera i zdravstvenih uputa jer je sigurnost danas postala jedan od osnovnih preduvjeta turističkih putovanja, istaknuo je Staničić. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.