OPG Zadravec: Tradiciju kozarstva naslijedili smo od japice i mamice, izgradili smo i siranu, a od samog početka cilj nam je bio prodavati proizvode na kućnom pragu

OPG Zadravec: Tradiciju kozarstva naslijedili smo od japice i mamice, izgradili smo i siranu, a od samog početka cilj nam je bio prodavati proizvode na kućnom pragu

Obitelj Zadravec iz Oporovca svoju bazičnu kozarsku-sirarsku proizvodnju u 100 postotnom obimu plasira kroz lokalne kratke lance opskrbe i turističke programe na svom OPG-u. „Tradiciju kozarstva naslijedili smo od japice i mamice te nam je od samog početka cilj bio prodavati proizvode na kućnom pragu. Kako bi to ostvarili, morali smo prilagoditi način funkcioniranja i rada, otvoriti novi svijet razmišljanja.

Poljoprivreda je naša osnovna djelatnost, a turizam je dodana vrijednost u kojoj koristimo inovativnost.“, kazala je vlasnica OPG Jasminka Zadravec na današnjem obilježavanju Svjetskog dana turizma koje je organizirala TZ Međimurske županije u njihovom dvorištu.

U tom trenu sve je bilo na mjestu gdje je i oduvijek pa i onda kada dođu turisti. U igraonici u prostorima staje za koze u igri su uživala djeca iz lokalne osnovne škole, a ostali gosti upoznali su se s farmom i siranom, te nakon toga probali domaće proizvode u kušaonici sireva i domaćih sokova, te ostalih domaćih proizvoda - kruha uz krušne peći, mesa iz tiblice, te domaće svinjske masti kao i sezonskog voća.

Jasminka i Stjepan i kćer Iva te sin Stjepan koji je u Njemačkoj čine ovu malu ali vrijednu obitelj. Šesnaest-godišnja Iva ispričala nam je ukratko da na farmi imaju 80-ak  životinja, a koze su sanske pasmine. U vlastitoj sirani proizvode mladi kozji sir, mladi dimljeni kozji sir i dimljeni kozji sir i polutvrdi. Kozarstvom se bave već trideset godina, a sljedeće će godine obilježiti tu svoju okruglu obljetnicu. Siranu imaju već 13 godina. 

 

- Bitno je napomenuti da svu hranu koju jedu naše kozice proizvedemo sami, od žitarica  pa do sijena. Naš moto je od polja preko štale do stola. To nije samo naša priča već i stvarno stanje. Napravili smo igraonicu za djecu  jer većina djece nema mogućnost biti u doticaju s domaćim životinjama pa im na taj jedan način to omogućujemo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.