OPG Andreja Petrović ima zlatom nagrađeno bučino ulje s druge izložbe Alpe Jadran

andreja

U jakoj konkurenciji proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske s 33,39 bodova od mogućih 35 na drugoj Međunarodnoj izložbi bučinih ulja u Varaždinu pobijedilo je ulje iz Austrije, no, među 149 medalja od čega 32 zlatne, našla se i zlatna medalja koja je pripala ekološkoj proizvodnji OPG-a Petrović iz Varaždina, Zagrebačka 238, a vlasnica Andreja Petrović najavila nam je i skoro otvaranje kušaonice ulja na svom OPG-u .

 - Jako smo sretni jer to je kruna našeg desetogodišnjeg rada. Buče proizvodimo na 12 hektara i godišnje proizvedemo oko 2000 litara ulja. Imamo svu potrebnu mehanizaciju osim uljare. Zadovoljni smo, a uskoro otvaramo i svoju kušaonicu i show room, jer imamo i druge proizvode  poput namaza od buče i sladoleda. Za oko mjesec dana imamo otvorenje i svi ste pozvani da navratite. Eko trgovine naši su glavni kupci no izvozimo i u Belgiju i Francusku, rekla nam je Andreja te dodala:

- Proizvodimo hranu ali ne konvencionalnim načinom, već prirodnim, ekološkim uzgojem za kojeg smo se uvjerili kako nije jednostavan, ali je dugoročno održiv. Razlika koju imaju naši proizodi u odnosu na istovrsne uzgojene konvencionalnim putem motivacija su koja izvana možda nije vidljiva, ali u konačnici razlikuje proizvod bez pesticida i teških metala od ostalih štetnih spojeva.

Ljudi sve više postaju svjesni činjenice zagađenja zraka, tla i vode u svom okruženju. Vrlo brzo prepoznaju vrijednost ekološki uzgojenih namirnica. Priroda nam je omogućila uzgajati hranu, jer nam je potrebna za život, pa neka onda hrana bude zdrava.Tako smo 2011. suprug i ja, nakon trogodišnjeg planiranja uložili vlastitu ušteđevinu u pokretanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Trudimo se svake godine povećati površine i obraditi što više zemlje. Naš OPG ima u vlasništvu 12 ha zemlje. U plodoredu uzgajamo buču, pir i druge kulture ovisno o potrebama i sezoni. Buča i pir su nam primarne kulture i za njih smo relativno dobro tehnološki opremljeni /vlastita mehanizacija za obradu tla, kombajn, sušare, linije za pranje, čišćenje, poliranje, sortiranje, punjenje, pakiranje i ostalo/ ali se uvijek može bolje.Premda se čini kako je buče lako uzgojiti, no to uopće nije tako, a osobito ne u ekološkoj proizvodnji. Najveći izazov je riješiti se korova. U ekološkoj proizvodnji uništavamo ga isključivo mehaničkim putem. Osnovnu gnojidbu i prihranu vršimo isključivo certificiranim ekološkim gnojivima ili stajnjakom s ekoloških farmi, a poznato je kako buča voli „bogato“ humusno tlo.

Proizvodimo i stavljamo na tržište bučino ulje, različite oblike i veličine pakiranja bučinih koštica te pira i pirovih prerađevina. Tako osim sirovih koštica imamo u ponudi čokoladirane koštice kao odličnu zdravu poslasticu. Namaz (pesto) od bučinih koštica radimo po posebnoj recepturi i koristi se kod pripreme raznih jela od tijesta, riže ili jednostavno kao namaz na kruhu. Pir se može kupiti u zrnu, mljeven ili kao priove mekinje. Naše proizvode preporučujemo svima koji žele jesti zdravo. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.