Tomislav Fain o CRO kartici - privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije

TOMISLAV FAIN

Od 1. lipnja uvodi se Cro kartica preko koje će poslodavci moći uplatiti iznos od 2.500 kuna ( neoporezivo ) a koji će se smjeti potrošiti isključivo za plaćanje turističkih i ugostiteljskih usluga. Cro kartice neće biti moguće za podizanje gotovog novca, a nažalost neće biti moguća online korištenje, nego samo preko POS aparata. Pružatelji usluga mogu prihvatiti i autorizirati iniciranu transakciju Platnim instrumentom samo ako je elektronički uređaj na prodajnom mjestu namijenjen izvršenju platnih transakcija plaćanja robe i/ili usluga prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. – NKD 2007. (Narodne novine, broj 58/07 i 72/07) u razredima: 55 Smještaj te 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Dakle, do sada je poslodavac svojim radnicama mogao na godišnjoj razini neoporezivo isplatiti 7.500 kuna ( na ime božićnice, regresa, nagrada…), a prošle godine uvedena je opcija i dodatnih 2.5000 kuna kroz Cro kartice. Ministarstvo turizma je, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, krajem prošle godine provelo anketu među poslodavcima s namjerom utvrđivanja interesa poslodavaca za primjenu nekog oblika turističkog vaučera. 

Kako su trenutno sasvim drugačiji uvjeti, sigurno kako i eventualni neuspjeh projekta Cro kartice ne treba odmah odbaciti. Sigurno je potrebno barem tri godine da se vidi da li je projekt prihvaćen na tržištu ili ne, kao i njegova efikasnost.No, svakako ga treba usavršiti, prvenstveno kroz mogućnost online plaćanja što ne vidim razlog zašto u startu nije omogućeno, do uključivanja putničkih agencija za usluge u Hrvatskoj. Ako postoji trag, kako preko online plaćanja ili preko POS aparata, onda je mogućnost eventualne malverzacije svedena na minimum ili je uopće nema.Također, nije jasno niti zašto u Cro Karticu nisu uključene i razne druge turističke usluge, od ulaznica u muzeje, najma rent a car vozila, turističkih vodiča, nautika, te raznih turističkih atrakcija i sadržaja, kao recimo adrenalinski sportovi, najam bicikala ( isto agencijske usluge ) – sve ono što i čini turizam (IZVOR: HR,turizam).

Evo što o Hrvatskoj turističkoj kartici - CRO kartici kaže predsjednik UHPA-e, Tomislav Fain:- Moramo se prije svega osvrnuti na činjenicu da je Hrvatska turistička kartica projekt koji se počeo pripremati prije tri i pol godine ali će njegova  primjena, nažalost, započeti u najgore moguće vrijeme. Svakako smatram da je tzv. Cro kartica dobar projekt koji treba razvijati i od kojeg će hrvatski turizam tek u budućnosti imati veće koristi. Mi ispred UHPA-e pozdravljamo ovaj projekt iako smo svjesni da u ovoj godini, kada nas je poharala pandemija Covid-19, ne možemo očekivati da će velik broj poslodavaca svojim zaposlenicima uplaćivati sredstva na karticu, koja mogu iskoristiti u turističke svrhe.

Doduše veseli me i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uz redovna primanja svojim zaposlenicima imati financijsku snagu uplatiti do 2.500 kn na Cro karticu.Još u veljači su nam kolege iz Ministarstva turizma predstavile Cro karticu i kao moguće korisnike naveli kategorije smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića. Naravno da nama to nije bilo prihvatljivo i da smo odmah zauzeli stav da bi turističke agencije trebale biti uključene u projekt.

Nakon sastanka smo Ministarstvu turizma poslali dopis u kojem smo im još jednom naveli sve razloge zašto bi se trebalo omogućiti plaćanje Cro karticom i u turističkim agencijama. Jedan od najvećih argumenata su privatni iznajmljivači s kojima naše članice imaju intenzivnu suradnju. Kao što znamo, velika većina privatnih iznajmljivača nema POS uređaj, što jest tehnički uvjet sudjelovanja u projektu. To znači da i sami privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije. Isto tako svi oni kojima bi poslodavac uplatio sredstva na Cro karticu, ne bi mogli koristiti usluge privatnih iznajmljivača, što privatne iznajmljivače dovodi u podređen položaj.  

U zadnjih mjesec dana smo s Ministarstvom turizma održali par sastanaka na tu temu i smatramo da su naši argumenti uvaženi, obzirom na izjave ministra Cappellija u pojedinim medijima gdje spominje kako će turističke agencije biti uvrštene u projekt Hrvatske turističke kartice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.