DiscoverEU - besplatne Interrail karte za 20 tisuća europskih osamnaestogodišnjaka

Interrail putovanja

U sklopu projekta DscoverEU, Europska komisija namijenila je 12 milijuna eura za putovanja Europom osamnaestogodišnjaka iz Unije. 

U prvom krugu, natječaj na koji se osamnaestogodišnjaci mogu prijaviti za besplatne Interrail karte otvoren je od 12. lipnja, a prema ukupnom budžetu - za čak 20 tisuća mladih bit će podmireni troškovi putovanja Europom.

Svakoj državi članici EU-a, prema udjelu njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije, dodijeljen je određen broj putnih karata za njezine osamnaestogodišnjake . U prvom krugu prijava, koji je otvoren od danas, očekuje se da će najmanje 15.000 dobitnika dobiti karte koje će im omogućiti putovanja te upoznanja svog kontinent. Drugi krug prijava održat će se u jesen 2018. i tada će se podijeliti najmanje 5000 karata.

"Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti", rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.
Komisija predlaže da se ta inicijativa i dalje razvija tijekom sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna EU-a od 2021. do 2027., uključivši je u program studentske razmjene Erasmus. Ako to podrže Vijeće EU-a i Europski parlament još bi oko milijun i pol osamnaestogodišnjaka dobilo priliku putovati između 2021. i 2027., za što se predlaže iznos od 700 milijuna eura.

U okviru nove inicijative EU-a mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu će putovati vlakom, a kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, putnici će moći prisustvovati mnogobrojnim događanjima koja će se održavati diljem Europe.

Sredstvima EU podmiruju se samo troškovi prijevoza dok hranu, smještaj i ostale troškove vezane za putovanje pokrivaju mladi koji putuju. Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament. Dodatno, očekuju se i njihovi odgovori na pitanja o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za ovu inicijativu.

Plan putovanja i odgovori omogućit će Europskoj komisiji odabir kandidata za besplatne karte, a nakon toga, dobitnici karata svoja putovanja trebaju realizirati između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Putovanje može trajati najviše 30 dana i mogu se posjetiti najviše četiri strana odredišta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.