Grad baroka razvija se u sveučilišni grad, a ljeti studentski dom postaje meta mladih turista

studentski dom

Lijepo je biti student ali i biciklist na proputovanju kroz Varaždin - ustanovili smo šećući našim predivnim gradom baroka, glazbe i cvijeća, gradom bicikala, gradom prijeteljem djece, gradom mladih, ali i gradom mnogobrojnih zanimljivih kreativaca u svim segmnentima života i rada. S nekoliko kolega,turističkih novinara,blogera i inih zanimljivo je bilo turistički otkrivati Varaždin. Kad negdje živite sve što vidite oko sebe čini vam se tako normalnim, svakodnevnim, običnim, ali kada to što imate pokazujete drugima, osobito ako je riječ o Varaždinu, morate priznati da vam može pomalo i zaigrati srce.

Varaždin je poput čarobne škrinjice, u njemu uvijek otkrijete nešto novo, neočekivano. On je kao posrebreni kamenčić s rijeke Drave, kada ga malo bolje pogledate sjaji se u tisuću malih svjetalaca, detalja koji osvajaju svakog tko se malo bolje usredotoči.Bilo da su to ulice i trgovi, građevine, institucije ili ljudi, u svakom od tih segmenata pronaći će se poneki dragulj.


Nekada je taj najbarokniji grad hrvatskog sjevera bio poznat po radništvu - krojačima u Varteksu, šivačima gornjišta u Tvornici obuće VIKO, te šnajdericama u Varaždinskoj industriji svile, a zbog ogromne mase radnika koji su do radnih mjesta putovali na biciklima nazivan je i gradom bicikala. U znak sjećanja na tu, ne tako davnu, prošlost grupa entuzijasta organizirala je tih dana Vintage Day, kao dan prisjećanja na bicikl specijalku koji je bio dostignuće 60-ih I 70-ih godina prošlog stoljeća. Bilo je i glazbe i originalnih kostima a održana je čak i mala biciklistička utrka. Danas i Turistička zajednica Varaždinske županije  sve više pozornosti pridaje razvoju cikloturizma.  Gradom je nas novinare poveo turistički vodič Branimir, pa smo tako upoznali povijest gradske jezgre, razgledali katedralu i najvažnije gradske palače, a mali podsjetnik na predstojeći Špancirfest prikazala nam je u Uskoj ulici kreativna umjetnica otisnuvši nam na majicama stopu kao simbol Špancirfesta, najpopularnijeg festivala šetača u Lijepoj našoj.

HosteL za cikloturizam, privatna inicijativa obitelji Keliš

I smještaj za kolege bio je prvorazredni.Otvorili su svojim dolaskom netom uređeni Bed & Bike hostel, u Primorskoj ulici 20, od kojeg je na pet minuta laganog hoda Studentski centar s visokokategoriziranim smještajnim jedinicama i studentskim restoranom.
Hostel je pravi raj za mlade i bicikliste.

U deset moderno opremljenih soba, od kojih neke imaju i balkon, nalazi se ukupno 16 ležaja, suvremeno opremljena čajna kuhinja, a na svakih pet smještajnih jedinica, su po dvije kupaonice s tuš kabinama i toaletom.
Hostel ima vanjsko i unutarnje spremištem za bicikle, perilicu i sušilicu rublja, a vanjski dio objekta je pod video nadzorom.

Futuristički studentski dom ljeti je udoban hostel

Raskošan je i novi nedavno nadograđeni studentski dom, kao prateći sadržaj čak dva sveučilišta u gradu - Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Zagrebu, a koji se tijekom ljeta pretvara u hostel. Dom je savršeno opremljen i sjajno uređen.

Cijeli kompleks studentskog centra čine dva objekta,onaj uređen u klasicističkom stilu, a drugi suvremenog dizajna koji s restoranom čine zeleni energetski concept. Solarne elektrane na krovovima su restorana i novog doma kišnica se koristi kao sanitarna voda. Ugrađeni su sustavi toplinskih pumpi  za dizanja i spuštanja temperature vode za grijanje i hlađenje, solarni park, punjači za elektromobile,  odvajanje otpada itd. samo su dijelovi posebne brige za okoliš.U sklopu doma je teretana, fitness park, studentski klub, studentska ambulanta, student servis.
Dom ima sedam katova,podzemnu garažiu, prizemlje i pet etaža iznad zemlje. Ima 243 sobe i 600 kreveta, 15 čajnih kuhinja, šest dnevnih boravaka i šest učionica. U domu je i posebna garaža za bicikle, za studente ali i cikloturizam koji je u trendu.

U studentskom restoranu hrana je i cjenovno posebno prilagođena mladima i turistima koji koriste usluge hostela, a doručak je raskošan kao na slici.

Restoran Bedem - najviša klasa u gradu

No, ukoliko se poželite počastiti posebno pripremljenim sljedovima preporuka za sve goste pa tako i za nas turističke novinare bilaje - restoran Bedem. Nedavno otvoreni restoran koji vode dvojica vrhunskih chefova najviša je klasa u gradu.Anđelko Levanić i Zlatko Novak pobjednici su niza svjetskih natjecanja, a ovdje u svom restoranu nude vrhunske sljedove od domaćih namirnica i najboljih vina ovoga kraja. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.