U zagrljaju Moslavačkog gorja, Lonjskog polja i škrleta

RESTORAN

 – U organizaciji vinarije Florijanović u suradnji s DMK „Zrin“ i Željkom Balja promotoricom u turizmu, dvadesetak novinara otisnulo se na studijsko putovanje Moslavinom kako bi upoznali drevni krajolik poplavnih površina, autentičnu posavsku kulturu i uščuvana sela s poznatim posavskim tradicionalnim kućama, najstariju baroknu crkvu Sv. Ane, okusili bogatstvo autentične gastronomije uz autohtonu sortu škrlet, plovili rijekom Savom, posjetili jedinstveni Park prirode Lonjsko polje i još mnogo drugih sadržaja.

 POPOVAČA – grad o kojem svjedoče paleontološki ostaci biljnog i životinjskog svijeta

 Moslavačke vinske ceste između Popovače i Kutine u brojnim kletima nude degustaciju i prodaju svojih vina. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta. Domaćini se trude stvoriti poseban doživljaj koji će zasigurno ostati u sjećanju svakom gostu koji posjeti ovaj vinorodni kraj.

Prvo mjesto obilaska bio je restoran i vinarija August (www.restoranaugust.hr), gdje je sveprisutne pozdravio gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković i domaćin Marko Sušac, koji je tom prilikom istaknuo – „Želimo vam dobrodošlicu u našem originalnom moslavačkom čardaku, zaštićenom objektu autohtone arhitekture, kojeg smo obnovili uz stroge propise konzervatora i nastojali najsuvremenijom opremom omogućiti vrhunski užitak bogataškog ladanja na gospodskom imanju. Kao što imate priliku vidjeti, danas je ovaj čardak restoran s 40 mjesta i dodatnih 50 na terasi s četiri dvokrevetne sobe, kušaonicom za dvadesetak osoba i vinarija u kojoj služimo osim sezonskih domaćih jela i svoja vrhunska vina - škrlet, pinot bijeli i frankovku.“

 Nakon domaćeg doručka uz čašu škrleta, posjetili smo etnografski muzej i galeriju „Zorka Sever“ gdje nas je dočekao ravnatelj Josip Đoni Kovač – „Zorka Sever bila je multimedijalna umjetnica, slikar, etnograf, lingvist i pripovjedač, pjesnik i izvještač, a nadasve zaljubljenica u svoj rodni zavičaj – Moslavinu. Njezin je život bio uvelike posvećen etnografskim istraživanjima, izučavanju i otkupljivanju vrijednih i rijetkih predmeta, bilježenju naziva i oblika tradicijskih rukotvornih radova te kreiranju vlastitih. Uistinu smo ponosni da takav širok opus njezinog rada možemo prikazivati našim mnogobrojnim posjetiteljima.“

 Kako je vodeći motiv studijskog putovanja vino, u novom Vinskom dvoru dočekao nas je ispred Udruge amatera Škrlet Igor Kovačević i Proizvođačka organizacija vinara "Škrlet", gdje su nam se predstavile vinarije Miklaužić (www.vinarija-miklauzic.hr), i Trdenić (www.vinarija-trdenic.hr). Kratki uvod napravila je i turistička pripovjedačica, kako sebe voli nazivati, Suzana Malović -  „Moslavina je poznati vinogradarski kraj i domovina izvornih vina od kojih se posebno ističe Škrlet, pa evo i jedna zanimljiva anegdota o vinu:  Onaj tko pije je sretan, onaj tko je sretan dobro spava, onaj tko dobro spava ne radi nepodopštine, a onaj tko ne radi nepodopštine ide u raj. Kada bi to skratili, preneseno značenje je – onaj tko pije, ide u raj!“

 Na prezentaciju se nadovezao domaćin i vinar Ivica Florijanović - „Naših 5 hektara vinograda su smješteni na nekoliko lokaliteta na relaciji grad Popovača – naselje Voloder. Obiteljsko ulaganje u proizvodnju vina započeli smo s podizanjem mladog vinograda, nakon čega smo se prijavili za bespovratna sredstva na Vinsku omotnicu, natječaj za ulaganje u opremu i vinariju. Time smo se modernizirali automatskom prešom za grožđe i dodatnom opremom te si olakšali daljnji tijek proizvodnje. Danas smo vam odlučili prezentirati našu autohtonu sortu škrlet  ali i ostale svjetske sorte, kako i priliči za jednu razvijenu vinsku destinaciju s mnogobrojnim eko i etno turističkim atributima, koja se pozicionira u poželjnu odmorišnu destinaciju za enogastro hedoniste te zaljubljenike u prirodu i tradiciju, lov i ribolov. Ovakav vid promocije višestruko koristi našoj cijeloj lokalnoj zajednici, te vjerujem da ćete danas uživati u bogatom programu i uvidjeti kakva se prirodna i autentična blaga nalaze tek na sat vremena vožnje od Zagreba.“  (www.vinarija-florijanovic.hr)

U planu razgleda nije izostavljeno niti Osekovo, koje leži na prostoru gdje se dodiruju obronci Moslavačke gore s nizinom Lonjskog polja. Tu se nalazi barokna crkva sv. Ane sazidana 1729. godine, koja je svojom vanjštinom vrlo jednostavna dok je unutrašnjost bogato ukrašena. Vlč. Dražen Lauc, opisao je crkvu kao vjersko barokno zdanje s neobično visokim i iz daljine vidljivim tornjem, koje je početkom 18. stoljeća nakon minule osmanlijske opasnosti, nazivano „majkom svih moslavačkih crkava“.

ČIGOĆ  – Europsko selo roda

 

U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoć, selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj, koje u lipnju obilježava Dan roda "Štrokovo" – koje je dobilo ime prema muškoj rodi koja se u Posavini naziva „štrok“. Osim po rodama ovo selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine, a u jednoj takvoj smješten je i turističko-ugostiteljski objekt "Tradicije-Čigoč" u vlasništvu obitelji Barić.

 „Drvena kuća se nalazila u susjednom selu te je bila u jako lošem stanju. Ideja je bila preseliti kuću u selo Čigoć, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Postupak preseljenja započeo je krajem 2006. godine uz uvjete konzervatorskog odjela Ministarstva Kulture. Ovaj objekt s pomoćnom građevinom od velike je važnosti za područje Parka prirode Lonjsko polje.“ – uvodno nam je ispričao vlasnik Mladen Barić. (www.tradicije-cigoc.hr).

 

Njihove specijalitete kuće, pogačice „Čigočice“, fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđ, prema poznatoj izreci da riba pliva tri puta,  sljubili smo sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. Lepršavo i živahno vino, nježne svijetlo žute boje i nižih alkohola, opojnih je cvjetnih mirisa akacije i lipe, podebljanom punoćom tropskog tek dozrelog voća, dok se svježi dio mirisnog spektra pojavljuje kroz arome limete i breskve. Ovo je jedno izbalansirano je i harmonično vino te upravo radi toga vrlo zahvalno za serviranje uz bijelu ribu, plodove mora, jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

 Nakon sjajnog ručka, domaćini programa desert i kavu su odlučili poslužiti u Mužilovčici, bajkovitom selu lastavica na seoskom turizmu Ravlić u srcu Parka prirode Lonjsko polje. „Ponosni smo na našu obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici, koja je upisana na Listu kulturnih dobara RH. Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući “korablji”, a posebno bi istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata gastronomska ponuda sastavljena od tradicionalnih jela i svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce. “ – istaknula je vlasnica Zlatica Ravlić.

 LONJA – bajkovito mjesto s najviše sokaka gdje tišina bogato zvuči

 Selo Lonja je srednje veliko naselje u Parku prirode Lonjsko Polje. Smješteno je na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu uz cestu Sisak – Jasenovac koja prati riječni tok.

  Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji. Tamo su nas dočekali domaćini Igor i Mladen Bojanić. „Na našem imanju se nalaze objekti starosti od 100 do 300 godina. Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina restaurirali objekte što dokazuju i fotografije kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane za posjetitelje svih dobnih skupina, nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što je ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti s čamcima i slično. Specijalitet kuće koji rado preporučujemo našim gostima je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem.“ – istaknuo je Mladen Bojanić. (www.etnoselo-staralonja.com).

 U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno i pitoreskno imanje, Pansion TIŠINA (Sava Turizam), čiji je vlasnik Ilija Božić. To je seosko imanje koje obuhvaća smještaj s devet smještajnih jedinica s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom s 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta. (www.sava-turizam.eu)

 KRAPJE – selo tradicijske graditeljske baštine i bogate prirode

 Krapje, selo graditeljske baštine, u kojem je zabilježeno preko 80 obnovljenih kuća starijih više od sto godina, čija je građa kalana ili tesana, zbog održivog ulaganja postalo je europski spomenik kulturne baštine A-kategorije. Upravo u Krapju, nalazi se posebni ornitološki rezervat Krapji đol. To je najstariji riječni rukavac Save, koji je radi gnjezdilišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji zaštićen kao ornitološki rezervat.

 U obilasku prijamnog i edukativnog centra Krapje, razgledali smo multimedijalnu dvoranu, mali galerijski prostor i suvenirnicu. U dvorištu, koje je uređeno za igru i odmor, otkrili smo i još jednu zanimljivu ponudu za najmlađe, makete posavske kuće. Kupnjom ulaznice za vikend programe od 40 kn po osobi, posjetitelji  imaju na raspolaganju korištenje mnogobrojnih zanimljivih sadržaja.

 Lonjsko polje je 1990. godine proglašeno Parkom prirode. Površine je 50 650 hektara i u njemu živi oko 250 vrsta ptica, a ujedno je i najveće mrijestilište riba u Europi. Jedno je od najvećih zaštićenih močvarnih područja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju. Očuvana bioraznolikost staništa te samog krajobraza Lonjskog polja, u kombinaciji s poplavnim travnjacima, pogoduje rastu značajnog broja biljaka te služi kao stanište za velik broj životinjskih vrsta. Posebno je važno stanište za ptice, a jedini je živući primjer tradicionalnog stočarstva u Europi. Aktivnosti PP Lonjsko polje usmjerene su na očuvanje, zaštitu i promicanje temeljnih i kulturnih vrijednosti kroz mnogobrojne odgojno-obrazovne programe za djecu i stručno vođenje posjetitelja. (www.pp-lonjsko-polje.hr)

 Nezaobilazna točka u Jasenovcu na ulazu Parka prirode Lonjsko polje je restoran „Kod ribiča“. Tu se  doživljavaju pravi gastronomski užici s dugom tradicijom  u pripremi riječne ribe. Osim ribljih specijaliteta od smuđa, soma, štuke te šarana na rašljama, nude i specijalitete od mesa kao što su teletina, junetina, svinjetina, puretina, piletina, janjetina i odojak s ražnja. U sali restorana nalazi se 50 sjedećih mjesta, u maloj sali 20 i na terasi 30 sjedećih mjesta. Osim restoranske ponude u svojoj ponudi imaju i 12 soba za spavanje. Ugostiteljska ponuda obitelji Jurić obvezuje nas na ponovni povratak i uživanje u okusima palačinki punjenih s više vrsta ribe, ribljim namazom i ribljom salatom. (www.kod-ribica.com)

Nakon degustacije ribljih delicija iz Jasenovca smo se otisnuli na  panoramsku vožnju turističkim brodom „Katarina 1“. Na plovidbi po rijeci Savi sve do ušća smaragdne Une, pratila nas je ljubazna djelatnica PP Lonjsko polje, koja nam je tom prilikom najavila i lijepu vijest - „Osim prijemnog centra u Čigoču, Krapju i Repušnici kreće se i u izgradnju novog prijemnog centra u Osekovu kod Popovače, vrijednog 16 milijuna kuna, s kojim će se stvoriti novi dodatni sadržaji.“ (www.pp-lonjsko-polje.hr)

 Tijekom plovidbe uživalo se u probranim etiketama vinarije Florijanović koje su nagrađene mnogobrojnim medaljama na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima: Škrlet 2017., Škrlet selection 2017., 2016. 2015., Frankovka 2017. , Cabernet sauvignon 2013. i Chardonnay 2007. (www.vinarija-florijanovic.hr)

 

Finale studijskog putovanja uz svečanu večeru i degustaciju vina u novotvorenom vinskom podrumu odvijalo se na seoskom imanju Eko etno sela Strug, koje se nalazi u selu Plesmo u srcu Posavine, na rječici Strug, gdje nas je dočekao vlasnik Hrvoje Mlinarević - „Nalazite se na imanju koje svojom ljepotom premašuje sva očekivanja suvremenih turista. Ovo je idealna oaza za sve goste željne mira, tišine i prirodnih ljepota. Nedirnute obale Struga i posavsku kulturu sela, nadopunili smo s obnovljenim autohtonim posavskim hrastovim kućama. Na našem imanju raspolažemo s ukupno 20 soba, u šest dvokrevetnih soba i dva dvosobna apartmana uređena u etno stilu i spojem suvremene tehnologije. U restoranu kapaciteta 80 mjesta i pečenjari kapaciteta 40 mjesta nudimo izričito posavsku hranu i moslavačko vino koje se može uživati i umirujućem ambijentu na svježem zraku uz bazen.“ (www.ekoetno-selo-strug.hr)

Na kraju večeri uz prigodne darove tvrtke Pun Ceker – kupujmo lokalno (www.simora.hr) i uz pozivnicu za ponovni dolazak,  novinare su pozdravili i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i zamjenik župana Roman Rosavec.

  „Naši su generatori turističke potražnje PP Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština, sakralna arhitektura, zelena, autentična i slikovita sela u kojima se lokalne namirnice služe s autohtonim sortama vina, brojna lovna i ribolovna područja, koja bilježe sve veći interes brojnih posjetitelja iz inozemstva. Tek na samo sat i pol vožnje automobilom, dolazak u Moslavinu, u njedra zelenog prostranstva Lonjskog polja, bogate kulturne i eno-gastro baštine može postati i vaš izbor, isto kao i lijepa pisana riječ o nama. Nadamo se da vas naša ponuda i gostoprimstvo ni u buduće neće razočarati. Hvala vam na vašem dolasku u ovako lijepom broju.“ – rekao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

 PR: Vinarija Florijanović

Fotografije: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.